OPEC estimeaza o scadere a cererii de petrol in 2008 si 2009

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a redus previziunile privind cresterea cererii globale de petrol pentru anul in curs si estimeaza o scadere a consumului in 2009, indicand spre un viitor echilibru intre cerere si oferta.

Cele 13 state membre OPEC au aratat ca cererea pentru petrolul pe care il produc va scadea in 2009, marcand un prim declin din 2002, din cauza unei scaderi a cererii globale si a maririi productiei din partea statelor ce nu fac parte din Organizatie.

Previziunile OPEC confirma faptul ca preturile record ale petrolului duc la o reducere a cererii din partea statelor industrializate. Saptamana trecuta, pretul barilului de petrol a atins nivelul record de 147,27 dolari.

Cererea va creste cu 1,03 milioane de barili/zi, in decursul acestui an, cu 70,000 de barili mai putin decat estimarile anterioare, se arata in raportul OPEC. Revizuirile precedente fusesra realizate in lunile februarie, mai, si iunie.

Cresterea consumului mondial de petrol pentru anul 2009 este estimata la 900,000 barili/zi, in timp ce oferta din partea tarilor care nu sunt membre OPEC va avea un ritm de crestere mai rapid, de 940,000 barili.

Conform raportului prezentat de OPEC, consumatorii detin cantitati suficiente de titei, iar factori ca vulnerabilitatea dolarului si ingrijorarea privind programul nuclear al Teheranului contribuie la cresterea pretului acestuia.

"Diminuarea cererii de petrol, dublata de cresterea capacitatii de productie a OPEC ar trebui sa duca la o detensionare a pietei si la o scadere moderata a preturilor", au declarat reprezentantii OPEC.

Estimarile OPEC sunt cele mai recente in care se anticipeaza o detensionare a pietei petrolului pentru anul viitor. In acest sens, Agentia Internationala pentru Energie (IEA) anuntase o crestere a cererii mondiale de petrol de 860,000 de barili/zi pentru anul 2009, cu 30,000 de barili mai putin decat cea estimata pentru 2008.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri