Bernanke: Fed a revizuit in sus estimarile pentru cresterea economica

Statele Unite se vor confrunta in 2008 cu o "accentuare a inflatiei", a avertizat, marti, presedintele Federal Reserve (Fed), Ben Bernanke, care a anuntat o revizuire in sus a estimarilor pentru cresterea economica a SUA din acest an, potrivit AFP.

In contextul turbulentelor de pe pietele financiare, presedintele bancii centrale americane a promis ca "ajutorul dat pietelor financiare sa revina la o functionare mai normala va fi in continuare o prioritate pentru Federal Reserve", scrie AFP.

"In general, o crestere economica sanatoasa depinde de o buna functionare a pietelor financiare", a atras atentia Bernanke, intr-un discurs tinut in fata Congresului american, la cateva zile dupa ce Federal Reserve si Trezoreria SUA au sarit in ajutorul bancilor ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac.

Discursul oficialului a fost consacrat situatiei economice si dificultatii de a indeparta riscurile care ameninta din directia cresterii economice si a inflatiei.

Comitetul de politica monetara al Federal Reserve si-a revizuit in sus, pe de alta parte, estimarile pentru cresterea economica din acest an, de la 0,3%-1,2%, in aprilie, la 1%-1,6%, in prezent.

Cifrele se situeaza mult sub nivelul de crestere a economiei americane, a observat Bernanke. Prima economie a lumii va scapa, insa, de la recesiune, potrivit AFP.

In acelasi timp, comitetul de politica monetara al Federal Reserve si-a revizuit in sus estimarile pentru inflatia din 2008, de la 3,1%-3,4%, anterior, la 3,8%-4,2%.

"O responsabilitate importanta a guvernatorilor bancii centrale este sa impiedice o instalare a unui fenomen in care publicul sa se astepte la o crestere si mai mare a preturilor", a observat Bernanke.

Un astfel de fenomen ar influenta salariile si preturile si ar duce la "o accentuare neavenita a inflatiei pe termen lung", a adaugat presedintele Federal Reserve.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri