Preturile de consum din Statele Unite au crescut cu 1,1% in iunie, raportat la luna anterioara, cea mai solida crestere inregistrata din iunie 1982 incoace, scrie AFP, citat de NewsIn.

Comparativ cu iunie 2007, inflatia a ajuns la 5%, un nivel maxim nemaiatins din 1991, potrivit datelor publicate de Departamentul Muncii al SUA.

Accentuarea "extrema" este "foarte neavenita", comenteaza pentru AFP, analistul Peter Kretzmer de la Bank of America care nu ezita, apoi, sa vorbeasca de "stagflatie", adica despre o stagnare a activitatii economice in contextul accentuarii inflatiei, pentru a descrie starea actuala.

Citeste si:

Oficialii americani au explicat accentuarea neasteptata, in contextul in care analistii mizau pe o miscare de 0,7%, mai ales prin scumpirea petrolului.

"Preturile de consum din Statele Unite ar urma sa mai creasca luna viitoare", a spus analista Aneta Markowska de la grupul bancar francez Societe Generale (SocGen), care estimeaza ca un baril de petrol va costa 147 de dolari in medie, pana in al treilea trimestru.

"Un astfel de nivel pentru pretul petrolului ar accentua inflatia pana la 5,5%-5,6% de acum pana in august", a explicat Markowska.