Miliardarul rus Roman Abramovici, care este si proprietarul clubului britanic de fotbal Chelsea, este pe punctul de a finaliza negocierile cu compania petroliera Gazprom, controlata practic de Kremlin, careia intentioneaza sa ii vanda majoritatea actiunilor pe care le detine la compania petroliera Sibneft.


Cotidianul moscovit "Kommersant", care a aflat aceasta informatie dintr-o sursa a Gazprom ce a dorit sa-si pastreze anonimatul, precizeaza ca afacerea ar putea fi finalizata pana la sfarsitul acestei saptamani. De reamintit ca Abramovici detine la Sibneft o majoritate de 57,5 la suta din actiuni. Analisti din Moscova, citati de cotidianul de profil economic "Kommersant", considera ca, gratie acestei afaceri, Kremlinul isi va atinge cunoscutul obiectiv de a supune controlului de stat cea mai mare parte a sectoarelor petrolier si al gazelor naturale.
Ieri, cotidianul britanic "The Independent" a dat publicitatii o informatie-surpriza: miliardarul Boris Berezovski, unul dintre cei mai bogati exilati rusi in Marea Britanie, a decis sa-l cheme in justitie pe Roman Abramovici, acuzandu-l ca a exercitat presiuni asupra sa sa-i vanda la un pret derizoriu actiunile pe care le-a avut la Sibneft, dupa ce s-a refugiat la Londra. In plus, Berezovski il acuza pe Abramovici ca, in realitate, a actionat la ordinul presedintelui Vladimir Putin. Intr-un interviu acordat ziarului "The Moscow Times", Berezovski a declarat ca atat el, cat si partenerul sau, Badri Patarkatsishvili, au primit mai putin de 1 miliard de dolari din "vanzarea" nu numai a actiunilor Sibneft, dar si a celor de la Russian Aluminium, cel mai mare producator de aluminiu din Rusia, si de la canalul de televiziune rus ORT, o suma considerabil inferioara valorii reale a actiunilor respective. "In perioada 2000-2004", a declarat Berezovski postului de radio Ekho Moskvi, "am fost practic jefuit", iar "Roman Abramovici a fost implicat direct in aceasta actiune intre ai carei initiatori s-a aflat Putin". Berezovski a explicat ca se adreseaza justitiei deoarece doreste "sa creeze un precedent in apararea dreptului la proprietate" si ca a ales justitia britanica intrucat are indoieli in ceea ce priveste obiectivitatea unui tribunal rus, ce ar putea fi supus presiunilor autoritatilor de la Moscova.


John Mann, un purtator de cuvant al lui Boris Berezovski, a justificat ziarului "The Independent" actiunea acestuia in justitie reamintind ca, in 1995, Abramovici a obtinut actiunile majoritare la Sibneft contra unei sume de doar 100 milioane dolari, desi ele valorau 1 miliard dolari, iar astazi, valoarea companiei, in care Abramovici detine 57,5 la suta, este de 16,7 miliarde dolari.


Dupa cum se stie, magnatul rus Boris Berezovski a cerut si a obtinut azil politic in Marea Britanie pentru a scapa de un tratament similar celui la care este in prezent supus Mihail Hodorkovski, fostul proprietar majoritar la compania Yukos. Motivul, sustin analistii, este - si in cazul sau - unul politic, fiind acuzat ca a sprijinit fortele potrivnice presedintelui Vladimir Putin. El este si in prezent dat sub urmarire, in Rusia, pentru frauda. In schimb, Abramovici, 38 de ani, a ramas apropiat Kremlinului, detinand inclusiv functia de guvernator al regiunii Ciukotka.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri