Economia britanica se indreapta catre recesiune, iar nivelul dobanzii de politica monetara ar trebui sa coboare "cu mult sub" nivelul actual de 5%, a declarat David Blanchflower, un membru al consiliului de politica monetara a bancii centrale a Marii Britanii (Bank of England), citat de Reuters si preluat de NewsIn.

“Cresterea economica se va tempera probabil timp de un an si legislatorii vor trebui sa actioneze imediat pentru a cobori costurile de creditare”, a declarat Blanchflower.

Bank of England a mentinut dobanda de referinta la 5% in ultimele trei luni, dupa o reducere aplicata in aprilie, in ciuda semnelor ce indicau o incetinire accentuata a economiei, dupa ce inflatia a atins dublul nivelului fixat de banca centrala, de 2%.

Blanchflower a fost singurul membru al comisiei care a solicitat o coborare a dobanzii in mai si iunie.

Minutele sedintei din aceasta luna urmeaza sa fie publicate miercuri, insa Blanchflower pare ca a sustinut pozitia anterioara, pentru reducerea dobanzilor.

"Cred ca ne indreptam spre o recesiune sau ca trecem deja prin una", a declarat Blanchflower pentru Guardian. "Vom inregistra probabil trei sau patru trimestre de crestere negativa, insa riscurile continua sa fie pe partea negativa", a spus oficialul.

"Nu este prea tarziu sa oprim tendinta, insa trebuie sa luam masuri imediat. Politica monetara a fost mult prea stramtorata timp prea indelungat. Nu putem sa stam pur si simplu si sa nu facem nimic, asa cum am procedat pana acum", a mai spus acesta.

Totodata, acesta a sustinut ca economia britanica s-ar putea confrunta cu probleme chiar mai grave decat cea americana.

Ambele tari, a spus Blanchflower, se confrunta cu cele mai mari probleme economice de la Marea Criza.

Acesta a adaugat ca "Statele Unite au beneficiat de stimuli, in timp ce Marea Britanie nu. Astfel ca unele situatii ce au avut loc in Statele Unite se vor repeta in Marea Britanie, insa ar putea fi mai dificile".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu peste 59.000 de decese în întreaga lume
Setari Cookie-uri