Liberalizarea comertului mondial nu ar aduce profit decat companiilor multinationale, riscand sa agraveze criza alimentara, conform unui avertisment lansat de agricultori din mai multe tari, in a doua zi a reuniunii Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
"O mai mare liberalizare a comertului va fi in avantajul marilor intreprinderi agricole si al operatorilor multinationali si va fi in detrimentul fermelor mici, mai vulnerabile", au atras atentia agricultorii, in cadrul unei declaratii remise directorului general al OMC, Pascal Lamy.

"Se vede clar ca nu lipsa schimburilor comerciale a provocat actuala criza alimentara, ci, mai degraba o lipsa a productiei", potrivit agricultorilor.

Coordonat de Uniunea Evetiana a Aricultorilor, un grup de 12 agricultori din Canada, Kenya, Japonia, Elvetia, Norvegia, Coreea de Sud, Sri Lanka si Islanda si-a facut auzita vocea, in contextul in care agricultura este problema cheie din cadrul negocierilor de la OMC.

"Reducerea taxelor vamale trebuie sa reflecte pozitia tuturor tarilor membre ale OMC, nu doar a celor mai importanti exportatori agricoli", potrivit declaratiei.

"Nu putem supune agricultura liberului schimb", a declarat presedintele Uniunii Producatorilor din Quebec, Christian Lacasse.

"Credem ca o mai mare deschidere a pietelor nu ar face decat sa accentueze criza alimentara care exista deja in anumite tari", a adaugat Lacasse.

Potrivit declaratiilor lui Lacasse, o mai mare deschidere a pietelor ar duce la "o agricultura mai putin diversificata si la o dependenta mai mare de importuri".

In Japonia, "independenta alimentara s-a diminuat cu 39%", a avertizat presedintele asociatiei de agricultori Ja Zenchu, Isami Miyata. " Cresterea productiei agricole este o prioritate absoluta", a adaugat oficialul japonez.

Ministrii din 35 de tari au sosit in la sfarsitul saptamanii trecute la Geneva pentru discutii legate de un acord comercial la nivel mondial, pe fondul mentinerii neintelegerilor privind subventiile agricole din tarile dezvoltate si tarifele la importurile industriale din statele emergente.

Ministrii poarta, incepand de luni, discutii in cadrul OMC, pentru a ajunge la un consens asupra rundei Doha, in cadrul unor tratative ce dureaza de peste sapte ani.

Discutiile puratate in aceste zile la Geneva au inceput in noiembrie 2001, la Doha si au ca scop coborarea barierelor comerciale la nivel mondial pentru intensificarea schimburilor intre tari cu niveluri diferite de dezvoltare economica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri