Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) are de miercuri in componenta 153 de state membre, dupa aderarea Capului Verde, ce a avut loc in plina reuniune ministeriala, cruciala pentru viitorul institutiei, relateaza NewsIn, citand AFP.

Discutiile dintre Praia si OMC au inceput in 1999, arhipelagul african fiind nevoit sa-si adapteze regimul comercial la regulile OMC si sa deschida pietele pentru bunurile si serviciile de import. Potrivit regulamentului institutiei, Capul Verde a fost integrat in OMC la o luna dupa ce parlamentul a ratificat tratatul de aderare.

Independent de Portugalia din 1975, statul de 400.000 de locuitori este specializat in productia de sare si banane, dar si in pescuit, in special de languste.

Capul Verde va deveni al 33-lea dintre statele mai putin dezvoltate acceptate in OMC, dintre cele 50 de astfel de tari existente la nivel mondial.

La intrarea in sediul OMC din Geneva a fost amplasat un mare panou ce ureaza bun venit Capului Verde in cadrul organizatiei. Cu toate acestea, OMC nu a organizat nico reuniune pentru a sarbatori integrarea noului stat. "Suntem prea ocupati pentru o ceremonie", a declarat o sursa apropiata negocierilor.

Ministrii din 35 de tari au sosit in la sfarsitul saptamanii trecute la Geneva pentru discutii legate de un acord comercial la nivel mondial, pe fondul mentinerii neintelegerilor privind subventiile agricole din tarile dezvoltate si tarifele la importurile industriale din statele emergente.

Oficialii poarta, incepand de luni, discutii in cadrul OMC, pentru a ajunge la un consens asupra rundei Doha, in cadrul unor tratative ce dureaza de peste sapte ani.

Discutiile puratate in aceste zile la Geneva au inceput in noiembrie 2001, la Doha si au ca scop coborarea barierelor comerciale la nivel mondial pentru intensificarea schimburilor intre tari cu niveluri diferite de dezvoltare economica.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Revista presei 4 iulie. Iohannis, reclamat in Parlamenul European