Marile banci europene se confrunta cu presiuni de scadere a ratingurilor, ca urmare a extinderii pierderilor din creditare, a loviturilor create de turbulentele financiare internationale si a apetitului redus al investitorilor pentru sectorul bancar, arata Standard & Poor\'s (S&P).
Desi pierderile din alte activitati bancare continua sa fie mari, acestea sunt, totusi, in conformitate cu estimarile facute de agentiile de evaluare financiara, atrage atentia un raport despre marile banci europene.

"Atentia se indreapta asupra problemelor care apar in registre traditionale de creditare, in contextul in care in Europa economiile se confrunta din ce in ce mai mult cu o incetinire a cresterii economice", a spus analistul Michelle Brennan de la Standard & Poor's.

"Ne asteptam ca bancile sa se confrunte cu presiuni economice reflectate initial de o incetinire a creditarii si de o scadere a veniturilor, inainte de a asista la pierderi semnificative din imprumuturi", estimeaza analistii de la agentia de rating.

Chiar si bancile care raporteaza castiguri "respectabile", vor inregistra o scadere a profiturilor, avertizeaza Standard & Poor's.

Analistii S&P estimeaza o accelerare a scaderilor de rating, in conditiile in care factorii de mai sus afecteaza evolutia din a doua jumatate a lui 2008 si chiar si in 2009. Principalii factori care au determinat miscarile de rating anul trecut au fost presiunile privitoare la lichiditate si impactul deprecierilor de active, arata S&P.

S&P se asteapta ca miscarile de creditare din 2009 sa fie influentate mai ales de ingrijorarea cu privire la amploarea pierderilor din registrele bancare. Mediul dificil de finantare pentru institutii mai mici sau mai specializate ar putea incuraja o anumita consolidare, potrivit S&P.

"Anticipam ca bancile care au o politica de capital mai agresiva sa isi piarda din vigoare, sa aiba probleme mai mari cu increderea investitorilor si sa se confrunte cu mai multe presiuni de scadere a ratingului", a adaugat Brennan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri