Gaz de France (GDF), a inceput luna trecuta un proces de privatizare partiala ce cuprinde 22% din valoarea companiei, prin intermediul unei oferte publice initiale de actiuni (IPO) in valoare de 4,9 miliarde euro. Privatizarea partiala a companiei survine ca urmare a nevoii Frantei de a obtine fonduri pentru acoperirea deficitul bugetar.
Potrivit procedurii prezentate de Ministerul francez de Finante, oferta s-a derulat in perioada 23 iunie - 6 iulie 2005, estimandu-se o capitalizare bursiera finala a intregii companii cuprinsa intre 21 si 24 miliarde de euro, informeaza Reuters.

Guvernul francez a oferit in jur de 200 de milioane de actiuni. Investitorii institutionali au platit un pret ce variaza intre 20,7 -24 de euro, in timp ce investitorii individuali au beneficiat de reduceri. Oferta de privatizare a companiei, una dintre cele mai mari listari la bursa din 2005, a debutat printr-o cerere masiva, emisiunea de actiuni find suprasubscrisa. Unele surse apropiate tranzactiei au afirmat ca oferta a fost suprasubscrisa de trei ori, iar alte surse sustin ca suprasubscrierea a fost si mai masiva, de pana la opt ori. Succesul deosebit al ofertei se datoreaza oportunitatilor masive de dezvoltare a companiei. "GDF ar putea demonstra o valoare nebanuita pe termen lung, la fel cum s-a intamplat cu privatizarea British Gas", a afirmat Ben Ritchie, manager pe Europa la Aberdeen AM. GDF are un buget de 17,5 de miliarde de euro pentru 2005-2008, din care 7,5 miliarde vor fi utilizati pentru achizitii, probabil pentru a se extinde in estul Europei, unde a realizat deja cateva investitii, precum Distrigaz Sud.


Gaz de Frace va trebui sa concureze cu compania italiana Enel SpA, guvernul italian intentionand si el sa privatizeze aproximativ 10% din actiunile Enel pentru aproximativ 4,5 miliarde euro, dar si cu grupul german E.ON Ruhrgas sau cu englezii de la Centrica. Fondurile obtinute din privatizarea partiala a companiei vor fi impartite intre statul francez care va colecta 60 de procenta, restul de 40 de procente revenind GDF-ului. Privatizarea GDF este vazuta si ca un test important inaintea privatizarii celeilalte mari companii franceze de utilitati, Electricite de France, programata pentru luna octombrie.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri