Lukoil, al doilea ca marime grup petrolier din Rusia, a anuntat ca tranzactia include opt terminale petroliere, cu o capacitate totala de 300.000 de metri cubi, dintre care sase au acces la rute maritime.

Presedintele Lukoil, Vagit Alekperov, a declarat dupa semnarea contractului ca are in vedere dublarea cotei de piata la 10% in urmatorii 10 ani. "Lukoil a achizitionat Akpet pentru putin peste 500 de milioane de dolari", a afirmat acesta in cadrul unei conferinte de presa.

Achizitionarea companiei Akpet, ce detine 693 de benzinarii pe teritoriul turc, confera grupului rus controlul asupra cinci rezervoare de gaz natural lichefiat (GNL) cu o capacitate totala de depozitare de 7.650 metri cubi si trei terminale de combusitibil pentru avioane ce insumeaza 7.000 de metri cubi.

Citeste si:

Lukoil a cumparat de asemenea o uzina ce produce si ambaleaza ulei de motor, ce are o capacitate anuala de 12.000 de tone.

"Rezervele de produse petroliere avute in vedere pentru a fi vandute prin punctele de desfacere recent achizitionate vor fi asigurate de catre rafinaria Lukoil din Bulgaria, Neftokim Burgas si ISAB din Sicilia", a anuntat compania.

Trei dintre cele opt cumparate de Lukoil sunt conectate la rafinaria Tupras din Turcia, printr-o retea de conducte.
Lukoil a anuntat ca achizitionarea Akpet a fost facuta de catre compania subsidiara Lukoil Eurasia Petrol A.S.