KKR & Co, compania de achizitii prin imprumuturi condusa de Henry Kravis (foto) si George Roberts, doreste sa devina publica pana la sfarsitul anului printr-o tranzactie ce ii va oferi o capitalizare de 15 miliarde de dolari.
Kohlberg Kravis Roberts & Co. va amana oferta publica initiala pe care a anuntat-o cu un an in urma, inainte ca piata de preluari sa ajunga la un colaps, si se va lista dupa ce va achizitiona un fond de achizitii creat in mai 2006 si care este listat pe bursa din Amsterdam, informeaza Bloomberg.

KKR Private Equity Investors, care a avut oferta publica initiala in mai 2006, a adus investitorilor sai pierderi de aproape 60%, fiind singurul fond din cadrul istoriei de 32 de ani a KKR care a anuntat pierderi. Dupa ce achizitia va fi incheiata in luna decembrie al acestui an, actiunile vor fi tranzactionate in cadrul bursei NYSE, a afirmat compania.

Kravis si Roberts nu vor aduce un plus de capital in cadrul operatiunii, tinta IPO-ului initial, desi acestia vor cumpara activele de 4,56 miliarde de dolari ale fondului si pot oferi spre tranzactionare noi actiuni pentru a face achizitii si pentru a atrage si a-si mentine angajatii. Cei doi veri, care au inceput afacerea in 1976, considera ca listarea este o modalitatea de a mari venitul fix al companiei si al unitatilor de brokeraj.

Dupa achizitie, actionarii KKR Private Equity Investors (KPE) vor detine 21% din cadrul companiei publice KKR. Firma va retine 79%, iar directorii, printre care si Kravis si Roberts, nu vor putea sa-si vanda actiunile decat dupa 180 de zile de la intrarea la tranzactionare.

“Noi nu ne vom lichida participatiile sau vinde actiuni in cadrul acestei tranzactii. Aceasta oferta este diferita de orice alta IPO. Noi vrem sa investim pe termen lung”, a afirmat Kravis intr-o conferinta cu investitorii.

Planul de achizitie vizeaza plata unei sume intre 16 si 19,20 dolari pentru o actiune de KPE, mai putin decat valoarea neta a activelor de 22,25 dolari/actiune la sfarsitul lunii iunie, a anuntat compania intr-o prezentare. Actiunile, care au fost tranzactionate prima data la pretul de 25 de dolari, au scazut la 10,30 dolari la data de 18 iulie.

Kravis s-a declarat dezamagit de pretul de tranzactionare al KPE, iar partenerul sau considera ca aceste scaderi sunt cauzate de lipsa volumelor de tranzactionare, dividendele scazute oferite si declinul pietei din Amsterdam.

Kravis si Roberts, amandoi in varsta de 64 de ani, au infiintat aceasta companie cu colegul de la Bear Stearns, Jerome Kohlberg, si au fost pionerii afacerilor LBO (achizitii prin imprumuturi) prin tranzactia cu RJR Nabisco Inc in 1989. Investitiile companiei variaza azi de la Alliance Boots, lant britanic de farmacii, la HCA Inc, spital din SUA. KKR planuieste sa se extinda peste activitatea de achizitii prin imprumuturi, Kravis citand oportunitati in domeniul imobiliar, active de infrastructura si actiuni publice.

Kohlberg Kravis Roberts & Co., detine participatii la 46 de companii, avand vanzari de 205 miliarde de dolari si 855.000 de angajati, potrivit informatiilor prezente pe site-ul companiei. Acestea includ si achizitionarea prin imprumut impreuna cu TPG Inc. a producatorului de energie din Dallas, TXU Corp, pentru 45 miliarde de dolari, cu tot cu datorii, cea mai mare achizitie de acest gen din SUA.

Dupa castiguri de 814,8 milioane de dolari inregistrate in 2007, KKR a obtinut o pierdere de 117,9 milioane de dolari in primul trimestru al acestui an, iar valoarea companiei s-a redus, arata un comunicat al firmei. KKR prognozeaza un profit de aproape 1,2 miliarde de dolari in 2009 si se asteapta ca investitorii sa evalueaze compania la o valoare cuprinsa intre 12 miliarde de dolari si 15 miliarde de dolari.

Blackstone Group LP, manager al celui mai mare fond de achizitii prin imprumut, a atras in cadrul ofertei publice initiale 4,78 miliarde de dolari in iunie 2007. Compania din New York se asteapta la o capitalizare de 18,4 miliarde de dolari.

Acordurile de private-equity anuntate au scazut cu 70%, la 163,1 miliarde de dolari pana la 25 iulie 2008, fata de aceeasi perioada din 2007, conform datelor compilate de Bloomberg.

KKR administra active in valoare de 60,8 miliarde de dolari la 30 iunie, potrivit declaratiilor. Blackstone supervizeaza active de 113,5 miliarde de dolari, iar fondul Carlyle detine sub management 81 de miliarde de dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri