Noua membre ale Uniunii Europene s-au opus propunerilor directorului general al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), Pascal Lamy, privind ajungerea la un compromis si s-au reunit pentru a stabili o pozitie comuna, potrivit AFP, citat de NewsIn.
Lamy inaintase, vineri, o serie de cifre privind cele doua capitole cheie ale negocierilor de la Geneva, privind liberalizarea schimburilor comerciale: agricultura si produsele industriale. Propunerile au fost prezentate principalelor puteri comerciale: Statele Unite, UE, Brazilia, India, China, Australia si Japonia.

Intrunirea, care s-a incheiat seara, a avut loc la sediul misiunii italiene din cadrul OMC, in prezenta negociatorilor din Italia, Franta, Irlanda, Polonia, Ungaria, Grecia, Portugalia, Lituania si Cipru.

Romania impreuna cu Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Polonia, si-au exprimat criticile mai mult sau mai putin dure, in timp ce Cipru, Spania si Bulgaria si-au mentinut pozitia rezervata.

Purtatorul de cuvant al ministrului delegat al comertului din Italia, Adolfo Urso, a declarat ca aceste tari au fost denumite "clubul voluntarilor" si ca reuniunea de luni seara este "o reuniune politica, inainte de intrunirea consiliului ministrilor europeni ai comertului, de marti".

"A fost o intrunirea foarte importanta", a adaugat purtatorul de cuvant al ministrului italian dupa incheierea sedintei ministrilor celor noua state, fara a da detalii legate de concluziile discutiilor.

Potrivit unei surse italiene, "exista numeroase tensiuni in cadrul negocierilor, mai ales in legatura cu accesul pe pietele emergente, precum China, India si Brazilia".

Propunerea de compromis prezentata de directorul general al OMC, Pascal Lamy, este considerata "foarte dezechilibrata, Europa oferind mult, poate prea mult, si obtinand in schimb foarte putin", a spus aceeasi sursa.

Premierul italian, Silvio Berlusconi, si-a exprimat luni din nou preocuparea in ceea ce priveste "lipsa progresului" in cadrul negocierilor OMC, asupra liberalizarii pietelor mondiale.

Primul ministru francez, François Fillon, a solicitat luni Comisiei Europene sa demareze o actiune decisiva in cadrul negocierilor liberalizarii schimburilor comerciale in cadrul OMC, precizand ca, pentru Franta, "proiectul actual nu este acceptabil".

Ţarile membre ale Uniunii Europene au afisat sambata divergente fata de noile propuneri de compromis, inaintate vineri de catre Lamy, fata de care anumite state, in special Franta, s-au aratat extrem de ostile.

Franta, Ungaria si Lituania, au fost cele mai critice, respingand compromisul ca baza de negocieri, potrivit unei surse europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri