SPDC, compania mixta prin intermediul careia Shell opereaza campurile petroliere de pe uscat, alaturi de compania petroliera nigeriana de stat NNPC, a anuntat ca o inspectie cu elicopterul a confirmat ca parti ale conductei Nembe Creek au fost afectate in timpul atacului.

"Incepand cu marti de la miezul noptii, Shell a declarat situatie de forta majora pentru iulie, august si septembrie 2008, pentru conducta ce transporta petrolul Bonny Light ", a declarat Caroline Wittgen, purtatoare de cuvant a Shell in Nigeria.

"SPDC lucreaza din greu pentru a repara tronsonul si a relua productia", a precizat aceasta.

Miscarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului (MEND) a precizat ca a aruncat in aer conductele de la Kula, pe traiectoria tronsonului Nembe Creek, si de la Rumuekpe, localitate aflata la 50 kilometri vest de principalul oras petrolier, Port Harcourt.

Rumuekpe nu se afla pe traseul magistralei Nembe Creek. Shell a precizat ca evalueaza in continuare pagubele atacurilor.

Citeste si:

Surse din industrie au estimat ca, prin conducta Nembe Creek, trec zilnic 130.000 barili de petrol, spre terminalul de export al titeiului Bonny Light.

Acest tip de titei este deosebit de cautat in Statele Unite si in Europa, pentru ca este usor de rafinat si de transformat in benzina, motorina si alte produse petroliere.

Campania violenta de sabotare a industriei petroliere din Delta Nigerului, desfasurata de MEND, a redus productia celui de-al optule exportator de petrol din lume cu aproximativ o cincime, de la inceputul lui 2006.

Cele mai recente atacuri vin in contextul in care traderii estimau ca exporturile de petrol ale Nigeriei vor creste la 2,02 miliarde barili/zi in septembrie, ca urmare a reparatiei conductelor.