Rusii au baut 716 milioane de litri de alcool in primele sase luni ale anului, potrivit datelor Asociatiei nationale a producatorilor de alcool, insa consumul ar putea sa scada din cauza cresterii accizelor scrie cotidianul Rossiiskaia Gazeta, preluat de RIA Novosti si citat de NewsIn.
Evident, nu este vorba despre alcool pur, ci despre diverse tipuri de bauturi alcoolice, care au caracteristica esentiala: sunt tari. Totusi, situatia ar putea sa se schimbe la anul, cand va deveni mult mai avantajos consumul de bauturi alcoolice slab alcoolizate.

Deocamdata, in primavara si vara, consumul de votca si de bauturi spirtoase nu a scazut decat cu 1,7% comparativ cu anul trecut, cu toate ca populatia din alte tari prefera vinul si berea in timpul verii.

Din 1 ianuarie 2009, insa, accizele vor fi considerabil mai ridicate pentru bauturi alcoolice, mai ales pentru votca, iar partea statului -accizele- are o pondere importanta in pretul de consum al unei sticle, motiv pentru care placerea de a bea va costa mai mult.

O sticla de 500 ml de votca "legala" din cea mai ieftina va costa in jur de 93 de ruble la anul, de la 85 de ruble (2,54/2,32 euro) in prezent, spune Vadim Drobiz, directorul Centrului de studiu al pietelor federale si regionale de alcool. Intrucat accizele cresc in etape, o data la trei ani, in 2010, pretul unei sticle de votca va depasi deja 100 de ruble, iar in 2009, mai mult de 109 ruble.

O parte dintre producatorii de alcool au luptat vehement impotriva amendamentelor la Codul Fiscal care au dus la urcarea accizelor. Acestia au afirmat ca unii dintre producatorii de alcool isi vor opri viramentele facute bugetului si vor trece, pur si simplu, in umbra.

Producatorii de votca au propus o micsorare a accizelor. Pentru producatori, castigul adus de o sticla de votca ieftina nu depaseste 3%, iar iar acestia nu il pot micsora si mai mult ca sa evite sa isi piarda clientii.

Comerciantii au mult mai mult spatiu de manevra. Astfel, 40% din pretul unei sticle de jumatate de litru de votca revine comerciantilor cu ridicata si cu amanuntul. Acestia nu isi vor diminua marjele cat timp nu sunt obligati de o lege a principiilor fundamentale a reglementarii publice a activitatii comerciale. Legea nu este decat in stadiu de proiect momentan.

O sticla de votca "ilegala" de marca, mai ieftina cu 30 de ruble decat una de votca ieftina

Votca "ilegala", pe de alta parte, provine din aceleasi rezervoare ca si votca legala, din aceleasi fabrici de votca si de bauturi spirtoase, dar este scoasa de acolo in afara orarului obisnuit si reprezinta aproape o treime din volumul total de votca de pe piata.

Singura diferenta este ca pentru votca ilegala nu se platesc accize si impozite, motiv pentru care se dovedeste foarte avantajoasa pentru toti jucatorii de pe piata, pentru ca producatorii au castiguri mai mari, iar cumparatorii platesc mai putin. Singurii care au de pierdut sunt bugetarii, pentru ca bugetul nu primeste nimic. Pretul actual al unei sticle de votca ilegala de marca este de 55 de ruble.

Cu doi ani in urma, ministerul finantelor incercase sa creeze obstacole in calea alcoolului ilegal si contrafacut. Sistemul de informatii automatizat unic al statului fusese introdus, pentru a contabiliza fiecare picatura de alcool produs in tara. Calculatoarele fabricilor de bauturi spirtoase urmau sa comunice unui calculator central cat etanol a fost produs si cui a fost vandut. "Sistemul seamana cu lansarea in spatiu a primului satelit: nimeni nu a facut asa ceva inaintea noastra", explica autorii proiectului.

Cu toate acestea, "satelitul" nu a zburat. Unele echipamente nu au putut fi corelate cu altele, serverele nu au facut fata tensiunii, iar calculatoarele au incetat sa inregistreze. O parte a alcoolului a fost retrasa din sistemele de contabilizare, iar fabricilor li s-a cerut sa inlocuiasca aparatele, pe cheltuiala lor, cu altele mai sofisticate.

Expertii comenteaza rezervat situatia, mai scrie RIA Novosti. "Sistemul se confrunta cu transformari interne". Pe scurt, va fi nevoie de inca mult timp inainte ca sistemul sa isi atinga obiectivul, estimeaza specialistii.

Este adevarat, numarul deceselor din cauza intoxicatiilor cu bauturi alcoolice scade: in ultimii ani, au existat in jur de 10.000 de astfel de cazuri pe an. Este deja un progres, mai scrie RIA Novosti.
Populatia Rusiei depaseste 140 de milioane de locuitori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri