Marii fabricati de tutun Imperial Tobacco si Rothmans-Benson and Hedges (RBH) au recunoscut, ieri, ca au facilitat contrabanda cu tutun la frontiera canado-americana la inceputul anilor \'90, recunoastere care le va costa mai mult de un miliard de dolari, relateaza AFP.
Sectia canadiana a Imperial Tobacco si societatea Rothmans-Benson and Hedges (RBH), detinuta in proportie de 60% de canadianul Rothmans si 40% de americanul Philip Morris International, au pledat vinovat pentru acuzatiile legate de contrabanda cu tutun, cu ocazia unor audieri simultane la Montreal si Toronto, informeaza NewsIn.

"Cele doua societati au recunoscut ca au ajutat persoane sa vanda si sa aiba in posesie tutun fabricat in Canada, care nu era impachetat si stampilat conform dispozitiilor Legii privitoare la accize si modificarilor ministeriale", a spus Jandarmeia Regala a Canadei.

Dupa audieri, Philip Morris a adresat o oferta de preluare amiabila in valoare de circa doua miliarde de dolari americani partenerului sau canadian Rothmans, o operatiune care i-ar permite sa controleze in totalitate consortiul Rothmans-Benson and Hedges. Politia canadiana a anchetat timp de mai mult de opt ani pentru a demonstra vinovatia Imperial Tobacco si a consortiului format de Rothmans si Philip Morris in aceasta afacere de contrabanda din perioada 1989-1994.

Tutunul era adus din Canada spre puncte strategice de cealalta parte a frontierei americane, apoi reintrodus in provinciile Quebec si Ontario de catre contrabandisti care alimentau astfel retelele de distributie ilegala. Imperial Tobacco trebuie sa plateasca o amenda de 200 milione de dolari canadieni, iar Rothmans-Benson and Hedges 100 milioane de dolari canadieni. Este "cea mai mare amenda impusa in Canada vreodata", a spus politia.

Cei doi producatori de tutun au incheiat joi un acord cu guvernul canadian si cu provinciile, pentru a rezolva "orice eventuala urmarire civila" legata de rolul lor in contrabanda cu tutun in Canada. Imperial Tobacco a acceptat sa plateasca 400 milioane de dolari canadieni pe o perioada de 15 ani, iar Rothmans Benson and Hedges 450 milioane de dolari pe aceeasi perioada, in cadrul acestui acord. Adaugarea acestor sume la amenda aduce la 1,15 miliarde de dolari canadieni suma pe care companiile trebuie sa o ramburseze in aceasta afacere.

Acordul mai prevede implementarea unui mecanism de control intern, pentru a se evita orice recidiva, si participarea societatilor la lupta impotriva tutunului de contrabanda.

"Evenimentele de astazi aduc societatii noastre stabilitatea de care are nevoie pentru a merge inainte", a declarat Benjamin Kemball, directorul Imperial Tobacco Canada. Acest acord seamana cu cel din iulie 2004 dintre UE si grupul Philip Morris care prevede abandonarea urmaririlor civile in schimbul achitarii unei indemnizatii de un miliard de euro pe 12 ani si a unui angajament ferm in lupta impotriva contrabandei.

Potrivit unui studiu recent, 22% dintre fumatorii canadieni au fumat tigari de contrabanda anul trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri