"Saga" otelariei Kremikovti dintr-o suburbie a Sofiei, unde angajatii au tinut ostatici timp de 10 ore membrii conducerii este emblematica pentru problemele Bulgariei cu crima organizata, privatizarile dubioase si deturnarea de fonduri, scrie Wall Street Journal, citat de NewsIn.
"In Rusia si Asia Centrala, saga unei companii aflate intr-o lupta haotica pentru putere este un lucru obisnuit. Dar otelaria Kremikovti se afla in Uniunea Europeana. Anul trecut a realizat aproximativ 7% din exporturile Bulgariei, unul dintre cei mai recenti membri ai Uniunii Europene. Acum un tribunal bulgar este pe cale sa decida ce masuri se pot lua in fata colapsului iminent al companiei pline de datorii, dupa multi ani neglijenta", scrie cotidianul american.

Cazul Kremikovti este reprezentativ pentru problemele pe care le are Bulgaria cu coruptia si crima organizata, considera WSJ, amintind de recentele masuri luate de Comisia Europeana, care a suspendat fonduri europene in valoare de peste 500 de milioane de euro destinate Bulgariei datorita lipsei de progrese in sistemul judiciar si in combaterea coruptiei si crimei organizate.

"Poti scrie istoria capitalismului din Bulgaria doar bazandu-te pe Kremikovti. Bulgaria a fost dezindustrializata de grupuri de interese care au exploatat activele statului la fel cum petrostatele extrag petrolul din pamant", spune Ivan Krastev de la Centrul pentru strategii liberale.

Fabrica Kremikovti, aflata intr-o suburbie a Sofiei, este detinuta de Pramod Mittal, fratele lui Lakshmi Mittal, patronul celei mai mari companii siderurgice din lume -Arcelor Mittal. Dintre cei 20.000 de muncitori pe care ii avea in trecut au mai ramas doar 6.000, iar anul acesta fabrica a avut repetate intarzieri in plata salariilor, a furnizorilor si energiei. ArcelorMittal spera sa cumpere fabrica dupa finalizarea procedurilor de faliment si asteapta un semn favorabil din partea guvernului bulgar.

"Muncitorii sunt impotriva unei vanzari catre ArcelorMittal, de teama pierderii si mai multor locuri de munca. Konstantin Trencev, seful sindicatului Podkrepa ce reprezinta muncitorii de la Kremikovti, spune ca ar prefera ofertantul rival, o firma ucraineana detinuta de miliardarul Konstantin Jevago, in varsta de 34 de ani si un apropiat al premierului ucrainean Iulia Timosenko", informeaza WSJ.

"La data de 10 iulie, mii de muncitori au inconjurat timp de 10 ore cladirea derapanata in care se afla birourile Kremikovti, refuzand sa-i lase sa plece pe directori pana cand acestia nu semneaza un acord de livrare cu firma lui Jevago. Un membru al conducerii Kremikovti a gasit o usa nepazita si a scapat de multime, fugind peste niste campuri parasite. Razbiti de foame, managerii si-au comandat mancare de la o firma de catering din exterior, care au fost insa oprita de muncitori. Conducereaa cedat la putin timp dupa miezul noptii, semnand contractul cu ucrainienii", relateaza WSJ.

Un alt episod al "sagai" Kremikovti se desfasoara in conexiune cu campioana Bulgariei la fotbal, CSKA Sofia. Procurorii bulgari investigheaza in prezent o posibila deturnare de fonduri operata de fostul director executiv Alexander Tomov, care era in acelasi timp si presedinte CSKA Sofia. In luna iunie a fost nevoie de protectia politiei pentru a-l apara de atacurile suporterilor furiosi, dupa ce CSKA a pierdut dreptul de a juca in Liga Campionilor datorita acuzatiilor de evaziune fiscala. "Luna trecuta, procurorii bulgari l-au pus sub acuzare pentru deturnarea a milioane de euro care ar fi fost transferati din conturile fabricii catre echipa de fotbal si apoi catre companii offshore controlate de Tomov", scrie WSJ.
Potrivit lui Justin Holland, vicepresedintele bancii Houlihan Lokez Howard&Zukin, care reprezinta creditorii internationali ai Kremikovti, in luna mai, fabrica n-a mai efectuat plata obligatiunilor, a caror valoare a scazut cu 70% de cand au fost emise, in 2006. Creditorii sunt ingrijorati de audierile de faliment tinute cu usile inchise, ce ar permite politicienilor sau rivalilor care doresc preluarea fabricii sa faca presiuni asupra judecatorilor pentru emiterea unei sentinte dezavantajoase pentru creditori.
Saptamana trecuta, creditorii au emis un comunicat in care dadeau Kremikovti drept exemplu pentru ingrijorarile UE privind eficienta si increderea in tribunalele bulgare, precizeaza WSJ.

Unul dintre celebrele "asasinate la comanda" nesolutionate de justitia bulgara are legatura tot cu otelaria Kremikovti. In 2003, Ilia Pavlov, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Bulgaria, a fost ucis de un lunetist in fata biroului sau din centrul Sofiei. La inceputul anilor '90, Pavlov i-a convins pe managerii fabricii sa cumpere materie prima de la o firma aleasa de el, la preturi mult mai mari, si apoi sa-i vanda tot lui otelul finit la un pret redus, astfel incepand lungul sir de pierderi suferite de otelaria Kremikovti.

Fost boxer, Pavlov era casatorit cu fiica unui sef al serviciilor secrete comuniste. "Cand a cazut comunismul, multi dintre ofiterii temutelor servicii secrete bulgare - la fel ca cei din alte state ale fostului bloc estic - au format conglomerate dubioase de afaceri ale caror activitati includeau exploatarea fostelor industrii de stat, extorcarea, aplicarea taxelor de protectie si ocazional asasinarea politicienilor.Ca aghiotanti au fost angajati fosti boxeri si halterofili, care in timpul comunismului erau considerati eroi", se arata intr-un raport ONU privind crima organizata.

Puterea lui Pavlov si legaturile sale cu toate sferele politicului si ale mediului de afaceri au fost vizibile si la inmormantarea sa, la care au participat cei mai importanti oameni de afaceri bulgari si doua foste Miss Bulgaria. Slujba a fost oficiata de patriarhul Bisericii Ortodoxe bulgare, iar un ministru a citit un mesaj al premierului atunci in functie, laudandu-l pe Pavlov pentru crearea de locuri de munca, relateaza cotidianul american.

"Fosti atleti cu cefe groase pot fi vazuti inca pe strazile Sofiei la volanul unor masini de lux si jeep-uri, etalandu-si averea adunata in anii tranzitiei. Acum, o generatie de politicieni care au urcat la varf in acei ani tulburi trebuie sa faca ordine", conchide cotidianul american.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri