Inflatia s-a accentuat in Turcia peste asteptari in luna iulie, ca urmare a scumpirii locuintelor, potrivit statisticilor oficiale publicate luni, dar cei mai multi dintre analisti spun ca datele nu le schimba estimarile privitoare la evolutia politicii monetare a bancii centrale, relateaza Reuters, citat de Newsin.

Preturile de consum au crescut in iulie cu 0,58% fata de iunie, peste media estimarilor, de 0,32%, iar inflatia anuala a ajuns la 12,06%, potrivit datelor publicate de institutul turc de statistica.

Preturile la producator au crescut in iulie cu 1,25% fata de luna anterioara, de asemenea peste estimari. Raportat la iulie 2007, preturile la producator au crescut cu 18,41%.

Economistul Ivailo Vesselinov, de la banca de investitii Dresdner Kleinwort, considera ca este ingrijorator ca preturile alimentelor cresc, in timp ce preturile productiei industriale, afectate de costul marfurilor, raman si ele sub presiune.

"Ne asteptam ca banca centrala sa isi mentina tonul restrictiv in privinta politicii monetare si sa majoreze dobanda cheie cu 0,25 de puncte procentuale la urmatoarea sedinta", a spus Vesselinov.

Analistii sunt impartiti cu privire la deciziile ce vor fi luate la sedinta de politica monetara din 14 august a bancii centrale a Turciei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Un etalon pentru "locuinte la preturi accesibile" in Romania?