Indicele lunar al grupului Sentix pentru increderea investitorilor din cele 15 tari membre ale zonei euro a scazut pana la -15,3 puncte, comparativ cu -9,3 puncte in iulie. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 2.800 de investitori europeni, in conditiile in care un sondaj al Reuters estima ca indicele va cobori pana la -10 puncte.

Asteptarile ca situatia de pe piata muncii sa se deterioreze au contribuit la scaderea increderii investitorilor, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Alte elemente care au contribuit la aceasta scadere sunt inflatia si aprecierea euro, potrivit unui comunicat al Sentix. Statisticile oficiale publicate luni au aratat ca preturile la producatori din zona euro au urcat in iunie pana la un nivel record, de 8% fata de aceeasi luna de anul trecut, ca urmare a scumpirii energiei.

Citeste si:

Rata anuala de crestere, mult accentuata fata de nivelul de 7,1% din mai, marcheaza cea mai ampla crestere din 1991 panain prezent, de cand a inceput monitorizarea acestui indicator, si se adauga factorilor negativi pe care ii va lua in considerare Banca Centrala Europeana (BCE) la sedinta de politica monetara ce va avea loc peste trei zile.

Analistii anticipeaza ca BCE va mentine joi dobanda cheie la 4,25%, nivel maxim al ultimilor sapte ani, in contextul incetinirii cresterii economice din zona euro si a inflatiei record.