Grupurile Shell si Chevron au anuntat ca au inceput evacuarea personalului de pe platformele din Golful Mexic, in conditiile in care furtuna tropicala Edouard se indrepta luni dupa-amiaza catre coasta Texasului, transmite AFP, citat de NewsIn.
Potrivit Centrului National pentru Uragane (NHC), cu sediul la Miami, Florida, forta vantului este in scadere, iar cele doua mari companii petroliere au dat asigurari ca productia de titei nu va fi afectata.

Gigantul ExxonMobil a anuntat ca nu a facut evacuari.

Luni noapte, centrul furtunii se afla la aproximativ 220 de kilometri de Lafayette, Louisiana, si la 350 de kilometri de Galveston, pe coasta Texasului. Furtuna se indrepta luni dupa-amiaza catre vest, cu o viteza de 11 kilometri pe ora, si urma sa se afle "foarte aproape" de Texas marti dupa-amiaza.

Potrivit ultimelor date obtinute de NHC, viteza vantului a scazut de la maxim 85 de kilometri pe ora luni, la 60 de kilometri pe ora marti. Centrul a precizat, insa, ca furtuna evolueaza si ca "va fi foarte aproape de (forta - n.red.) unui ciclon cand va atinge coasta americana". In aceste conditii, alerta de furtuna tropicala este mentinuta pentru zona cuprinsa intre gura de varsare a fluviului Mississippi si orasul Port O'Connor, din Texas.

Potrivit Biroului american de Recensamant (Census Bureau), trecerea furtunii Edouard ar putea afecta o zona cu o populatie de aproape 5,4 milioane de persoane.

Grupul Shell, care extrage aproximativ 510.000 barili de petrol zilnic din Golful Mexic si care are aproximativ 1.400 de angajati in zona, a anuntat intr-un comunicat ca va incepe in curand "evacuari limitate, de aproximativ 40 de angajati". Productia Shell din Golful Mexic, unde sunt concentrate un sfert din instalatiile petroliere americane, nu va fi afectata, potrivit estimarilor grupului anglo-olandez.

Pretul petrolului nu a fost afectat decat pentru scurt timp de amenintarea furtunii tropicale. "Perspectiva trecerii furtunii Edouard a afectat cursul (petrolului - n.red.) la inceputul sedintei de tranzactionare, dar piata si-a dat seama, tinand cont de traiectoria si de intensitatea acesteia, ca va avea numai un impact limitat asupra productiei de petrol", a explicat Andy Lipow, de la Lipow Oil Associates, din Houston.

Sezonul uraganelor in Atlantic dureaza din 1 iunie pana in 30 noiembrie. Pentru anul 2008, climatologii au prevazut o activitate "importanta", cu 12-16 furtuni, dintre care intre sase si noua uragane. Un sezon normal numara aproximativ 11 furtuni, dintre care sase uragane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri