Shell si Chevron evacueaza personalul din Golful Mexic, din cauza furtunii

Grupurile Shell si Chevron au anuntat ca au inceput evacuarea personalului de pe platformele din Golful Mexic, in conditiile in care furtuna tropicala Edouard se indrepta luni dupa-amiaza catre coasta Texasului, transmite AFP, citat de NewsIn.

Potrivit Centrului National pentru Uragane (NHC), cu sediul la Miami, Florida, forta vantului este in scadere, iar cele doua mari companii petroliere au dat asigurari ca productia de titei nu va fi afectata.

Gigantul ExxonMobil a anuntat ca nu a facut evacuari.

Luni noapte, centrul furtunii se afla la aproximativ 220 de kilometri de Lafayette, Louisiana, si la 350 de kilometri de Galveston, pe coasta Texasului. Furtuna se indrepta luni dupa-amiaza catre vest, cu o viteza de 11 kilometri pe ora, si urma sa se afle "foarte aproape" de Texas marti dupa-amiaza.

Potrivit ultimelor date obtinute de NHC, viteza vantului a scazut de la maxim 85 de kilometri pe ora luni, la 60 de kilometri pe ora marti. Centrul a precizat, insa, ca furtuna evolueaza si ca "va fi foarte aproape de (forta - n.red.) unui ciclon cand va atinge coasta americana". In aceste conditii, alerta de furtuna tropicala este mentinuta pentru zona cuprinsa intre gura de varsare a fluviului Mississippi si orasul Port O'Connor, din Texas.

Potrivit Biroului american de Recensamant (Census Bureau), trecerea furtunii Edouard ar putea afecta o zona cu o populatie de aproape 5,4 milioane de persoane.

Grupul Shell, care extrage aproximativ 510.000 barili de petrol zilnic din Golful Mexic si care are aproximativ 1.400 de angajati in zona, a anuntat intr-un comunicat ca va incepe in curand "evacuari limitate, de aproximativ 40 de angajati". Productia Shell din Golful Mexic, unde sunt concentrate un sfert din instalatiile petroliere americane, nu va fi afectata, potrivit estimarilor grupului anglo-olandez.

Pretul petrolului nu a fost afectat decat pentru scurt timp de amenintarea furtunii tropicale. "Perspectiva trecerii furtunii Edouard a afectat cursul (petrolului - n.red.) la inceputul sedintei de tranzactionare, dar piata si-a dat seama, tinand cont de traiectoria si de intensitatea acesteia, ca va avea numai un impact limitat asupra productiei de petrol", a explicat Andy Lipow, de la Lipow Oil Associates, din Houston.

Sezonul uraganelor in Atlantic dureaza din 1 iunie pana in 30 noiembrie. Pentru anul 2008, climatologii au prevazut o activitate "importanta", cu 12-16 furtuni, dintre care intre sase si noua uragane. Un sezon normal numara aproximativ 11 furtuni, dintre care sase uragane.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri