Activitatea economica s-a extins in trimestrul al doilea, ceea ce reflecta partial o crestere a cheltuielilor de consum si a exporturilor.

"Cu toate acestea, situatia de pe piata muncii s-a inrautatit in continuare, iar pietele financiare se confrunta cu un stress semnificativ”, atrage atentia banca centrala americana, Federal Reserve (Fed).

Conditiile aspre de creditare, problemele constante de pe piata imobiliara si scumpirea energiei ar putea crea presiuni asupra cresterii economice din urmatoarele trimestre.

In timp, relaxarea substantiala a politicii monetare, corelata cu alte masuri de sustinere a lichiditatii, ar trebui sa ajute la o crestere economica moderata, se arata in comunicatul Fed.

Citeste si:

Inflatia s-a accentuat, ca urmare a scumpirii energiei si a altor marfuri si, desi FOMC se asteapta la o temperare a inflatiei in decursul anului, perspectivele privind indicele preturilor de consum raman nesigure.

Desi riscurile legate de incetinirea cresterii economice se mentin, in continuare, inflatia este un alt motiv semnificativ de ingrijorare pentru Federal Reserve, care va continua sa monitorizeze evolutia economica si financiara si sa intervina astfel incat sa promoveze o crestere economica sustenabila si sa mentina stabilitatea preturilor.

Federal Reserve a coborat rata dobanzii de politica monetara cu 3,25 puncte procentuale din septembrie 2007 incoace, pentru a proteja piata de efectele turbulentelor create de criza creditelor si de problemele de pe piata imobiliara.