Pretul scazut al alimentelor a temperat inflatia din Rusia la 0,5%

Inflatia din Rusia s-a temperat, in iulie, peste asteptarile analistilor, atingand nivelul minim al ultimului an, ca urmare a preturilor fructelor si legumelor care au crescut foarte putin in acea luna, se arata intr-un raport oficial dat publicitatii ieri, citat de Reuters.

Inflatia s-a temperat la 0,5% in iulie, de la nivelul de 1% inregistrat in luna anterioara, un nivel mai bun decat cel anticipat de analisti, de 0,7%, dar in ton cu estimarile Ministerului Economiei.

Temperarea inflatiei survine pe fondul scumpirii nesemnificative a alimentelor in luna iulie, cu numai 0,1%. Astfel, legumele s-au ieftinit in medie cu 16,7%, iar fructele cu 3,3%, informeaza NewsIn.

In schimb, pretul produselor nealimentare a crescut cu 0,7% din cauza scumpirii petrolului si energiei, iar tarifele la servicii au crescut cu 0,9%. Ambele au inregistrat niveluri mai mari decat in luna precedenta.
Datele statistice par sa confirme ca inflatia a depasit nivelul maxim, dar este prea curand pentru ca banca centrala sa se declare multumita de aceste rezultate, au declarat analistii.

"Vor fi ceva mai linistiti, dar nu trebuie sa scape din vedere ca presiunile inflationiste se mentin, mai ales ca tendinta de ieftinire a alimentelor este normala pe perioada verii", a declarat analistul Danske Bank, din Copenhaga, Lars Rasmussen.

Desi banca centrala a estimat temperarea inflatiei la mijlocul acestui an, aceasta a continuat sa adopte masuri anti-inflationiste, marind rezervele obligatorii ale bancilor pentru a limita cantitatea de bani de pe piata. De asemenea, banca centrala a Rusiei a permis rublei sa se aprecieze puternic in fata monedei americane si a celei europene.

In 2008, rubla s-a apreciat cu 1,2%, un ritm de crestere mai mare decat in anul 2007, cand rubla a castigat numai 1,01%.

Banca centrala a Rusiei si-a mentinut previziunea de inflatie pentru acest an la 10,05%. Ministerul Economiei estimeaza un nivel al inflatiei de 11,8%, iar analistii Reuters prevad o inflatie de 13,2%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri