Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut dobanda cheie la 4,25%, in conformitate cu estimarile, dupa o serie de statistici economice slabe pentru zona euro si dupa atingerea unui nou varf al inflatiei, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Decizia fusese anticipata de economisti, dupa inasprirea politicii monetare a BCE de luna trecuta, iar piata asteapta conferinta de presa a presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, pentru detalii suplimentare.

"Schimbarea dobanzii de politica monetara nu a fost deloc pe agenda sedintei", a spus analistul Rainer Guntermann, de la banca de investitii Dresdner Kleinwort.

"Trichet atrasese atentia ca luna trecuta nu au existat divergente intre membrii consiliului guvernatorilor cu privire la decizia de politica monetara si a spus ca acestia vor astepta, practic, sa vada urmatoarele statistici economice. Cifrele au indicat o incetinire a cresterii economice, care ar trebui sa fie o surpriza pentru BCE, asa ca va fi interesant sa vedem ce vor spune", a adaugat Guntermann.

Evolutia pietelor nu s-a schimbat semnificativ dupa publicarea deciziei.

La conferinta de presa, Trichet va vorbi despre inflatie, care a atins un nivel record al ultimilor 16 ani, de 4,1%, dar analistii spun ca se poate sa existe si o serie de sugestii ca incetinirea cresterii economice din zona euro ii deranjeaza pe bancherii centrali europeni.

Conferinta de presa lunara a lui Trichet este considerata cel mai bun indicator pentru modul de gandire al bancherilor centrali europeni, iar analistii spun ca declaratiile lui Trichet de la ultimele doua conferinte de presa au generat cele mai mari tranzactii cu obligatiuni inregistrate vreodata in zilele cu decizii de politica monetara.

Acesta, insa, nu este o statistica cu care Banca Centrala Europeana - atat de ingrijorata de volatilitate - sa se mandreasca.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si