Banca centrala a Cehiei a redus in mod neasteptat, joi, dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 3,5%, dupa ce avertizase ca ar putea sa isi relaxeze politica monetara, ca reactie la aprecierea rapida a coroanei cehesti, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Analistii chestionati de Reuters estimasera o mentinere a dobanzii, insa traderii din piata mizau pe o reducere.

Moneda ceha s-a depreciat imediat in fata euro, la 24,124 euro, fata de nivelul de 23,98 euro inregistrat inainte de anuntul bancii, dar a recuperat ulterior, ajungand la 24,05 euro.

Decizia de joi a bancii centrale cehe ar putea semnala o potentiala relaxare a politicii monetare in statele din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu accentuarea inflatiei ca urmare a scumpirii marfurilor pe plan mondial si a cresterii economice.

Banca centrala nu a oferit detalii asupra decizei luate, dar a anuntat o conferinta de presa.

"Cred ca banca centrala vrea ca moneda ceheasca sa se deprecieze, iar aceasta fie ca va pierde teren singura, fie procedura va trebui repetata in toamna", a declarat Pavel Sobisek, economist sef al Unicredit in Praga.

Analistii se asteptau ca banca centrala decida o mentinere a dobanzii in acest moment, din cauza nesigurantei privitoare la ritmul in care inflatia se va tempera in urmatoarele 12-18 luni. In iunie, inflatia anuala a ajuns la 6,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri