Bancile au inasprit conditiile de creditare in al doilea trimestru din 2008, pentru a patra oara consecutiv, si e de asteptat sa impuna noi conditii in urmatoarele luni, informeaza un raport trimestrial al Bancii Centrale Europene (BCE) asupra creditarii bancare, citat de NewsIn.

Un aspect pozitiv consta in faptul ca bancile au raportat un acces mai usor la finantarea de pe pietele monetare si cele de obligatiuni, acesta fiind pana acum un obstacol major in acordarea de credite in trimestrele anetrioare.

"In general, bancile considera ca situatia finantarii creditelor s-a imbunatatit fata de trimestrul precedent", arata datele BCE.

Bancile care au parcticipat la sondaj in luna iulie au raportat o trecere in plan secundar a ingrijorarilor legate de mediul de afaceri si de rezultatele financiare, perspectiva economica reprezentand o grija mai mare la acordarea de imprumuturi.

Citeste si:

BCE a mentinut, joi, rata dobanzii de politica monetara, la cel mai inalt nivel al ulimilor sapte ani, de 4,25% pe an. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a spus ca ritmul de crestere a economiei din zona euro in trimestrele II si III va fi mai slab decat in primul trimestru.

Pentru trimestrul al doilea, 62% din bancile care au participat la sondaj au raportat o scadere a cererii de imprumuturi ipotecare, situatie similara cu cea din primul trimestru. Pentru intervalul urmator, este asteptata o scadere asemanatoare.

Turbulentele de pe piata financiara au avut un impct mai mare asupra imprumuturilor pentru firme decat asupra celor acordate populatiei, bancile actionand cu precautie in cazul finantarii de fuziuni si achizitii si al restructurarii corporatiilor.