Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si-a pastrat calmul in fata ieftinirii petrolului cu aproape 20% in decurs de o luna, iar analistii se asteapta ca acesta sa permita o scadere si mai abrupta a pretului la petrol inainte de a reduce productia, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Petrolul era tranzactionat, vineri, la cotatii mai mici de 120 dolari/baril, dupa ce a atins in iulie nivelul maxim de 147,27 dolari/baril, in contextul in care preturile ridicate ale combustibilului si economia dezechilibrata au redus cerea pe piata din Statele Unite, cel mai mare consumator de energie din lume.

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a declarat la inceputul saptamanii ca ieftinirea petrolului este "un lucru bun" si a mentionat in repetate randuri ca nivelul optim al acestuia este de 100 dolari/baril.

Desi jucatorii de pe piata se asteapta acum la ieftiniri, putini au in vedere, totusi, o prabusire a pietei, in timp ce exportul de petrol ramane vulnerabil in fata scaderii ofertei, in conditiile in care cererea venita din partea economiilor emergente in frunte cu China ar trebui sa compenseze scaderea consumului din Occident.

Analistii chestionati de Reuters estimasera ca pretul titeiului tranzactiont pe piata din Statele Unite se va stabiliza peste 100 dolari/baril pana la sfarsitul anului 2008, in timp ce consumul este asteptat sa cresca in ultimul trimestru.

Pretul mediul al petrolului a depasit 114 dolari/baril de la inceputul anului pana in prezent, cu 50 dolari/baril mai mult decat nivelul de numai 64 dolari/baril din perioada similara a anului trecut.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Venezuela, stare de urgenta. Maduro invoca ingerinta SUA
Setari Cookie-uri