Constructorul norvegian de nave Aker Yards a raportat pierderi pentru al treilea trimestru consecutiv, a revizuit in scadere estimarile pentru 2008 si a invitat actionarii "sa ia serios in considerare" oferta de preluare de 63 coroane (7,88 euro)/actiune lansata de STX Shipbuilding, scrie Les Echos, citat de NewsIn.
Pentru o companie "asediata" de o oferta de preluare, publicarea rezultatelor financiare este adesea o ocazie de a-si apara modelul de crestere si de a pleda pentru pastrarea independentei, comenteaza, in editia electronica, publicatia franceza Les Echos.

STX Shipbuilding, care detine mai mult de 40% din actiunile Aker Yards, a oferit 63 de coroane norvegiene (7,88 euro) pentru o actiune a Aker Yards, ceea ce evalueaza compania norvegiana la 6,8 miliarde de coroane norvegiene (circa 850 milioane euro). Oferta de preluare este valabila pana in 15 august.

"Consiliul de administratie estimeaza ca pretul oferit este inferior valorii potentiale a companiei pe termen lung, dar poate fi considerat echitabil in conditiile actuale de pe piata", a mentionat o nota a Aker Yards.

"Cu toate ca estimam ca exista un potential de apreciere pentru actionari pe termen lung, consiliul de administratie le recomanda actionarilor sa ia in considerare serios oferta de preluare" lansata de catre STX.

Rezultatele financiare publicate vineri de Aker Yards pentru trimestrul al doilea nu au cum sa convinga ca firma va creste ramanand independenta.

Castigurile Aker Yards inainte de deducerea dobanzii, a impozitarii, a deprecierii si amortizarii (EBITDA) au fost pozitive in al doilea trimestru, dar nivelul de 72 milioane coroane (9 milioane euro) au fost sub estimarile analistilor. Aker Yards a inregistrat, insa, pierderi nete de 135 milioane de coroane (aproape 17 milioane de euro) in trimestrul al doilea.

Grupul a avut mai ales probleme sectoriale legate de lipsa de forta de munca, ceea ce a dus la intarzieri pe santiere, corelate cu o diminuare a numarului de comenzi. Aker Yards si-a revizuit in scadere estimarile pentru marja de profit EBITDA din 2008, de la 3-4% la 2-3%.

Aker Yards este prezent pe piata romaneasca, la Braila, din 2003, dupa ce a preluat firma norvegiana Scandinor, care detinea santierul dunarean la momentul respectiv. Aker detine si santierul naval de la Tulcea, cumparat in urma cu sapte ani de la statul roman.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri