EDF, cel mai mare producator unic de energie nucleara din lume, a semnat ieri un acord oficial de a investi in construirea a doua noi reactoare nucleare in provincia Guangdong, din sudul Chinei, si de a coordona operatiunile in cadrul acestora, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Directorul executiv Pierre Gadonneix a declarat ca grupul francez EDF va plati intre 600 si 800 milioane euro in urmatorii patru ani, pentru o participatie de 30% in cadrul companiei cu capital mixt Taishan Nuclear Power Co.

Grupul chinez Guangdong Nuclear Power Corp, partener pe termen lung pentru EDF in China, este actionarul majoritar.

Afacerea, care are nevoie de aprobari din partea Comisiei Nationale pentru Dezvoltare si Reforma si a Ministerului Comertului, vine in urma unui acord de principii inceiat in noiembrie, cu ocazia vizitei presedintelui francez Nicolas Sarkozy in China.

Compania Areva, care ofera solutii tehnologice pentru crearea energiei nucleare, a spus in noiembrie ca afacerea, evaluata la 8 miliarde euro, reprezinta cel mai mare contract comercial inregistrat pentru o centrala nucleara.

China este una dintre cele patru state in care EDF are mari planuri de extindere, alaturi de Statele Unite, Africa de Sud si Marea Britanie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Coronavirus: Xi Jinping mulţumeşte Fundaţiei Gates pentru sprijinul financiar
Setari Cookie-uri