Iranul si Algeria sunt asteptate sa discute formarea unui grup similar Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) orientat asupra gazelor naturale, cu ocazia vizitei presedintelui algerian Abdelaziz Bouteflika la Teheran, a declarat ambasadorul Iranului in Algeria.
Cei doi producatori de energie vor discuta de asemenea despre posibilitatea extinderii cooperarii economice, a mai spus ambasadorul algerian Hussein Abdi Abyanah.

Bouteflika, insotit de cinci ministri guvernamentali, a ajuns duminica in capitala celui de-al patrulea producator de petrol, pentru o vizita de trei zile, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Ministrul algerian al energiei si mineritului, Chakib Khelil, care detine si functia de presedinte al OPEC, il va insoti pe Bouteflika pe parcursul vizitei, potrivit presei iraniene.

Iranul vrea sa transforme fostul Forum al Tarilor Exportatoare de Gaze Naturale (GECF) intr-o organizatie oficiala, de tipul OPEC, grup format din 13 tari, ale carui decizii de productie influenteaza preturile la nivel mondial. Bouteflika a sprijinit aceasta idee, in cadrul unui interviu publicat anul trecut.

Statele Unite si Europa s-au declarat impotriva formarii unui astfel de grup, spunand ca ar putea fi un pericol pentru siguranta energetica la nivel mondial si ca ar putea permite manipularea preturilor.

Algeria si Iranul sunt atat membre OPEC, cat si GECF. Rusia va organiza in noiembrie o intrunire ministeriala pentru discutarea unor reglemetari ale forumului, vazut pana acum numai ca un mijloc de discutie intre tarile producatoare de gaze naturale.

Algeria este un important exportator de gaze naturale in Europa. Iranul este cel de-al patrulea producator de gaz la nivel mondial, insa consuma aproape intreaga productie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri