Tensiunea de pe pietele petroliere mondiale se va reduce in urmatorii ani, insa se va accentua probabil din nou dupa aceasta perioada, a declarat directorul Agentiei Internationale pentru Energie (IEA).

"Ne asteptam ca piata sa se calmeze in urmatorii doi ani, insa dupa aceea situatia va deveni probabil din nou tensionata", a declarat directorul IEA, Nobuo Tanaka, pentru revista germana Der Spiegel, citata de NewsIn.

Tanaka a declarat pentru Der Spiegel ca, pentru a evita o viitoare criza, statele producatoare trebuie "sa-si faca temele" si sa majoreze considerabil capacitatea de productie. "Numai statele din cadrul Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt capabile sa majoreze semnificativ capacitatea", a mai spus acesta.

Tanaka a subliniat ca cererea de petrol din partea Statelor Unite scade si ca Arabia Saudita doreste sa majoreze productia zilnica cu 2,5 milioane barili/zi. "Aceste semnale se reflecta in pret", a afirmat directorul IEA.

"Nu vom mai inregistra insa, in niciun caz, un nivel al pretului de 20 dolari/baril, asa cum a fost in urma cu zece ani", a precizat Tanaka.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Epopeea privatizarii Oltchim continua. Vor cumpara chinezii?