Dolarul atinge un nivel maxim al ultimelor sase luni

Dolarul s-a apreciat pana la un nivel maxim al ultimelor sase luni fata de principalele valute din lume, ca urmare a ingrijorarilor ca problemele economice din SUA se extind pe pietele internationale, iar titlurile de pe pietele de capital s-au scumpit.

Indicele dolarului, care evalueaza moneda americana in raport cu un cos alcatuit din sase valute, a urcat pana la un nivel maxim al ultimelor sase luni, de 76,192 puncte, inainte de a cobori din nou la 75,736 puncte, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni europene a urcat pana la un nivel maxim nemaiatins din iunie 2007, iar indicele Nikkei din Japonia a castigat aproape 2%. Actiunile listate pe pietele americane au crescut la inceputul sedintei de tranzactionare.

Conflictul armat dintre Rusia si Georgia a create temeri ca exporturile de energie din regiunea Marii Caspice ar putea fi intrerupte pe termen mai lung, ceea ce a dus la o scumpire a petrolului. Pretul titeiului s-a mentinut, insa, in jurul a 116 dolari/baril, mult sub nivelurile maxime inregistrate recent.

Luptele din Georgia si ingrijorarile privitoare la evolutia economiei mondiale a mentinut titlurile listate pe pietele de capital emergente in apropiere de nivelul minim al ultimului an atins vineri.

Dolarul s-a apreciat pana la un nivel maxim al ultimelor sase luni fata de un cos alcatuit din sase valute principale, iar euro s-a depreciat temporar pana sub 1,50 dolari/euro, dupa ce inregistrase vineri cea mai abrupta depreciere intr-o singura zi din ianuarie 2001. Ulterior, euro a recuperat din terenul pierdut pana la 1,502 dolari.

"Dolarul s-a apreciat din cauza inrautatirii datelor economice in afara Statelor Unite, corelate cu pretul scazut al petrolului", a spus strategul pentru piete valutare Ashley Davies, de la subsidiara din Singapore a bancii UBS.

Investitorii au tinut cont si de anuntul de saptamana trecuta al Bancii Centrale Europene (BCE) potrivit caruia cresterea economica din zona euro a incetinit peste asteptari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri