Consiliul Bancii Mondiale (BM) a aprobat suplimentarea fondurilor pentru Republica Moldova cu 7 milioane dolari, pentru a ajuta tara sa faca fata crizei actuale a alimentelor, arata un comunicat remis de Banca Mondiala.
Finantarea suplimentara a proiectului de servicii medicale si asistenta sociala din Republica Moldova are scopul de a imbunatati nutritia femeilor insarcinate, a noilor mame si a copiilor si sa ofere transferuri de numerar institutiilor sociale ce ofera alimente copiilor, batranilor si altor grupuri vulnerabile ale societatii, pentru a compensa scumpirea alimentelor din iarna urmatoare. Interventiile nutritioniste se vor concentra pe lipsa de proteine si energie, cauzata de aportul inadecvat de calorii si proteine.

"Aceasta finantare ofera un sprijin foarte necesar persoanelor care sunt cel mai grav afectate de scumpirea majora a alimentelor", a declarat coordonatorul de tara pentru Republica Moldona din cadrul Bancii Mondiale, Melanie Marlett. "Prin tintirea celor mai vulnerabile grupuri, speram sa ne asiguram ca scumpirea produselor alimentare nu va cauza probleme de sanatate pentru cei mai saraci moldoveni".
Impactul crizei mondiale a alimentelor asupra pietelor si conditiilor sociale din Moldova a fost pus pe seama secetei catastrofale din 2007 si a consecintelor acesteia asupra productiei de alimente din tara.

Chiar daca, in general, Moldova este capabila sa acopere cererea interna, sezonul agricol din 2007 a fost marcat de o pierdere dramatica de recolte si animale. Statisticile arata ca, in 2007, culturile de cereale au reprezentat numai 30% din nivelul din 2006, in timp ce productia de legume a scazut cu 33%. Pierderile cumulate din acest sector s-au ridicat la aproximativ 1 miliard dolari, ducand la o criza a productiei ce s-a extins si in sezonul agricol din 2008.

In conditii normale, stocurile de alimente ar fi completate prin importuri din pietele agricole regionale si mondiale. Insa criza actuala a alimentelor la nivel mondial a accentuat vulnerabilitatea aprovizionarii pe termen scurt cu alimente a Republicii Moldova. Rezervele scazute de alimente la nivel national a dus la accentuarea inflatiei la produsele alimentare, ce contribuie in prezent cel mai mult la inflatia generala. Inflatia anuala a alimentelor a avansat in luna mai la 24%, dupa ce preturile la paine, fructe si lapte au crescut cu 20, 56, respectiv 24%.

Costul alimentelor din Moldova, potrivit tendintei mondiale, creste rapid, ceea ce reprezinta o problema majora pentru o tara in care aproximativ 28% dintre cetateni traiesc in saracie. Scumpirea produselor alimentare afecteaza mult mai grav persoanele sarace, pentru ca acestea cheltuiesc o parte mai mare din venituri pe alimente si sunt mai dependente de veniturile din salarii si transferuri.

Estimarile arata ca inflatia de 24% a produselor alimentare ar putea duce la cresterea ratei saraciei cu 13%, ceea ce ar ingreuna si mai mult asigurarea accesului la alimente pentru persoanele sarace. O provocare deosebita este reprezentata de situatia grupurilor institutionalizate, ce includ copiii si batranii, ce traiesc in prezent dintr-o ratie evaluata la mai putin de 2 dolari/zi.

Implicarea bancii atat in sectorul sanatatii, cat si in cel al protectiei sociale ofera o baza strategica solida si un cadru care sa sustina finantarea suplimentara pentru a raspunde la aceasta criza. Raspunsul bancii, in cadrul finantarii suplimentare propuse guvernului din Moldova se va baza pe un proiect deja existent si pe programe guvernamentale, nu pe introducerea altor mecanisme.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri