Euro s-a depreciat cu 0,4%, la 1,4830 dolari/euro, pierzand 12 centi de la nivelul de 1,60 dolari/euro, atins la mijlocul lunii iulie. Deprecierea monedei europene a coincis cu ieftinirea aurului la apropiere 801,90 dolari/uncie, cel mai scazut pret din decembrie pana in prezent.

Dolarul s-a apreciat fata de yen cu 0,1%, la 110,15 yeni/dolari, apropiindu-se de maximul ultimelor sapte luni.

Aprecierea dolarului, ieftinirea petrolului si cresterea pietelor de capital au scazut pretul aurului cu 18% de la mijlocul lunii iulie, iar analistii estimeaza o ieftinirea a metalului galben pana in jurul nivelului de 700 dolari/uncie, inainte de sfarsitul verii.

Citeste si:

"Cursul dolarului este influentat de schimbarea perspectivelor de crestere economica si de evolutia ratelor dobanzilor", a declarat Dwyfor Evans, strateg al State Street Global Markets, in Hong Kong.

Majoritatea burselor asiatice se afla in scadere, in ciuda ieftinirii petrolului care a dus la aprecierea titlurilor producatorilor auto si ale exportatorilor. Temerile privind deteriorarea mediului economic sunt confirmate de rata inflatiei din Japonia, care a ajuns la un nivel maxim al ultimilor 27 ani.

Analistii estimeaza si o scadere usoara a burselor europene, dupa ce UBS AG, cea mai mare banca elvetiana, a afisat, marti, o pierdere neta peste asteptari, cauzata de criza creditelor.