Marea Britanie: Inflatia anuala din iulie s-a accentuat peste asteptari

Rata anuala a inflatiei a crescut in Marea Britanie cu 0,6 puncte procentuale in iulie, pana la 4,4%, pe seama scumpirii alimentelor, care a scazut sansele unei reduceri a dobanzii de politica monetara in viitorul apropiat.

In iulie a fost inregistrata cea mai mare crestere a ratei anuale a inflatiei si cel mai inalt nivel din 1997, depasind cu mult tinta de 2% avuta in vedere de banca centrala a Marii Britanii, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Economistii apreciaza ca exista posibilitatea majorarii ratei dobanzii cheie in lunile urmatoare.

"Datele economice sunt foarte dezamagitoare si semnaleaza o crestere a presiunilor inflationiste", a declarat Philip Shaw, economistul-sef al Investec.

"In mod cert, unii membri ai Comitetului de Politica Monetara vor vota in favoarea cresterii ratei dobanzii, dar ne indoim ca vor obtine o majoritate", a mai adaugat acesta.

Banca Centrala a Marii Britanii a avut la dispozitie datele economice in sedinta de saptamana trecuta, cand a mentinut rata dobanzii de politica monetara la 5%.

Noua prognoza trimestriala privind inflatia ce va fi publicata miercuri va indica aproape sigur inrautatirea perspectivelor pe termen scurt.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri