Vanzarile cu amanuntul din Statele Unite s-au redus cu 0,1%, in iulie, din cauza scaderii puternice a sectorului auto, conform unui raport al Departamentului Comertului publicat astazi, care indica greutatile consumatorilor in a-si mentine cheltuielile, dupa scumpirile recente, arata Reuters, preluat de NewsIn.

De altfel, un alt raport publicat tot astazi a aratat ca produsele din import s-au scumpit in iulie cu 1,7% fata de iunie si cu 21,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut, nivel maxim al ultimelor 26 de ani.

Cea mai mare crestere a preturilor a fost inregistrata la petrolul importat, care s-a scumpit cu 79,2% fasa de aceeasi perioada a anului trecut.

Vanzarile de retail din Statele Unite au scazut pentru prima data din februarie, confirmand estimarile economistilor. Vanzarile din sectorul auto s-au redus cu 2,4%, cea mai mare scadere inregistrata din aprilie.

Dupa anuntarea statisticilor, dolarul s-a depreciat fata de alte valute, iar cotatia contractelor la termen (futures) a scazut.

"Exista si alti factori in afara petrolului care pot accelera inflatia, iar piata creditelor este ingrijorata de o eventuala scumpire a alimentelor si a energiei", a declarat Gary Thayer, senior-economist al companiei Wachovia Securities din St. Louis.

Cu exceptia sectorului auto, vanzarile de retail au crescut cu 0,4%, in conformitate cu estimarile analistilor, dupa ce in iunie sporisera cu 0,9%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Economia romaneasca in 2020: La cat ajunge cursul de schimb