Economia Japoniei a inregistrat cea mai severa scadere a ultimilor sapte ani, produsul intern brut (PIB) reducandu-se cu 0,6%, in al doilea trimestru, ceea ce a starnit ingrijorari privind o posibila recesiune a economiei japoneze, generata de temperarea economiei la nivel global, relateaza Reuters, preluat de NewsIn.

Consumul privat, in proportie de 55% din produsul intern brut, a scazut cu 0,5%, pe fondul cresterii cheltuielilor cu energia si a materiile prime dupa scumpirea acestora.

Deteriorarea mediului economic din Statele Unite a afectat, de asemenea, exporturile catre tarile in curs de dezvoltare, incheiind cea mai lunga perioada de expansiune economica a Japoniei, dupa al II-lea Razboi Mondial. Exporturile Japoniei au scazut pentru prima data din perioada ianuarie-martie a anului 2005.

"Datele dau impresia ca economia se afla in recesiune, iar eu sustin aceasta pozitie", a declarat economistul-sef al grupului finaciar Nomura Securities, Takahide Kiuchi.

Economistii au pareri diferite cu privire la viitorul economiei japoneze, dar considera ca o eventuala crestere economica va fi moderata si va fi influentata in mod decisiv de variatia pretului petrolului si de revenirea economiei la nivel mondial.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
PwC: Toate prognozele pentru Romania indica o incetinire a economiei
Setari Cookie-uri