Moneda unica europeana s-a depreciat joi in fata dolarului, subminata de statisticile care au aratat o comprimare economiei zonei euro si de perspectivele incerte a cresterii economice mondiale, informeaza Reuters.

La inceputul sedintei de tranzactionare, moneda europeana s-a depreciat cu 0,1%, la 1,4905 dolari/euro.

Indicele dolarului, care evalueaza moneda americana in raport cu un cos alcatuit din sase valute, a crescut cu 0,1%, pana la 76,321 puncte. Dolarul s-a apreciat cu 0,2% in fata yenului, la 109,69 yeni/dolar.

Cotatia lirei sterline a crescut cu 0,2%, la 1,8736 dolari/lira, dupa ce, in sedinta precedenta, coborase pana la 1,8620 dolari/lira, cel mai scazut nivel al ultimilor doi ani.

Economiiile Germaniei si Frantei au scazut in al doilea trimestru fata de cel anterior, ceea ce a determinat o comprimare cu 0,2% a economiei zonei euro, ceea ce ar putea indica o posibila recesiune economica in Europa.

Deteriorarea mediului economic mondial a sporit asteptarile de relaxare a conditiilor monetare de catre bancile centrale, reducand din avantajul pe care monede ca lira sterlina si euro il au in fata dolarul american.

"Reducerea produsului intern brut (PIB) din al doilea trimestru confirma tendinta economica negativa cu care ne-am confruntat in aceasta vara. Am atras atentia asupra temperarii cresterii economice in zona euro cu mult timp inainte, iar acest lucru va fi luat in calcul pe pietele valutare", a declarat Teis Knuthsen, seful departamentului de cercetare pentru piete valutare de la Danske Markets din Copenhaga.

"Este foarte probabil sa creasca semnificativ atentia la riscurile unei recesiuni economice mondiale", a mai adaugat el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Inalt oficial maghiar: Moneda euro, "o greseala strategica"