Compania ceha de utilitati CEZ a afisat o crestere cu 67% a profitului net din trimestrul al doilea, pana la 13,07 miliarde coroane (537 milioane euro), peste asteptarile pietei, ca urmare a unor castiguri unice si a reducerii dependentei de furnizori externi de electricitate, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Analistii chestionati de Reuters anticipau ca firma ceheasca va afisa un profit net de 10,53 miliarde coroane.

Cotatia actiunilor CEZ, cea mai mare companie dupa capitalizarea bursiera din Europa Centrala si de Est, cu o valoare de piata de 45,3 miliarde dolari, a urcat cu 4,2% in prima paret a sedintei de tranzactionare, dar a pierdut ulterior teren, in conditiile in care unii dintre investitori au profitat de ocazie ca sa isi marcheze profitul.

Actiunile CEZ s-au tranzactionat in crestere cu 0,7%, la 1.247 coroane/actiune.

"Cifrele sunt in conformitate cu asteptarile la nivel operational, iar in ceea ce priveste profitul net, rezultatele au depasit atat estimarile mele, cat si ale pietei", a afirmat analistul Petr Novak, de la compania Atlantik FT.

"Cheltuielile operationale au scazut mai ales ca urmare a costurilor mai mici de achizitie a energiei electrice si intrucat compania a produs mai mult in propriile centrale", a explicat Novak.

Veniturile CEZ au crescut cu 7%, la 41,82 miliarde coroane, sub media estimarilor analistilor, de 42,82 miliarde coroane.

Cheltuielile operationale ale CEZ au scazut cu 8%, ca urmare a scaderii costurilor de achizitie a energiei electrice, iar compania a mentionat ca la micsorarea cheltuielilor operationale au contribuit si scumpirea electricitatii si afacerile din strainatate.

CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a preluat compania de distributie de energie electrica Electrica Oltenia, devenita intre timp Grupul CEZ Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »




Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
CEZ, obligata sa plateasca daune de 5,7 mil. euro in cazul Electrica
Setari Cookie-uri