Marea Britanie va intra in recesiune economica in urmatoarele sase-noua luni, arata previziunile trimestriale publicate duminica de Camera de Comert a Marii Britanii (BCC), citate de Reuters.

Cu toate acestea, nu poate fi vorba despre o criza economica similara cu cea de la inceputul anilor '90, se arata in raportul BCC.

Camera de Comert a Marii Britanii a avertizat ca numarul de someri ar putea creste cu aproape 300.000 in urmatorii doi-trei ani si ar putea depasi 2 milioane.

"Estimarile noastre trimestriale confirma deteriorarea semnificativa a perspectivelor de crestere economica ale Marii Britanii. Exista in prezent o posibilitate reala de recesiune tehnica", a declarat consilierul economic al BCC, David Kern.

Economistii Camerei de Comert au atribuit deteriorarea mediului economic britanic "temperarii accentuate" a ritmului de crestere a consumului, familiile britanice cheltuind mai putin din cauza cresterii preturilor.

Un alt factor cu un impact negativ asupra economiei Regatului Unit il constituie si diminuarea increderii investitorilor, care si-au redus investitiile, conform raportului BCC.

Miercuri, banca centrala a Angliei a repetat ca estimeaza "unul sau doua trimestre consecutive de comprimare a produsului intern brut", ceea ce echivaleaza, din punct de vedere tehnic, cu o recesiune economica.

In primul trimestru, economia Marii Britanii si-a incetinit ritmul de crestere la 2,3% fata de perioada similara a anului trecut, cel mai scazut ritm al ultimilor trei ani. Mai multi economisti sunt de parere ca o recesiune este posibila in al doilea semestru al anului.

Inflatia ar putea depasi 5% in Marea Britanie pana la sfarsitul acestui an, mult peste tinta de 2% a bancii centrale, potrivit ultimelor prognoze publicate de Bank of England.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Setari Cookie-uri