BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, a raportat, luni, o crestere de 30% a profitului aferent celui de-al doilea semestru, generata de sporirea cererii din partea Chinei, informeaza Reuters.

BHP Billiton, care liciteaza pentru preluarea rivalei Rio Tinto, a inregistrat un profit record de 15,4 miliarde dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie, pe seama reducerii costurilor, dar si-a exprimat temerile privind temperarea economiei globale, care ar putea afecta rezultatele financiare ale companiei, pe termen scurt.

Costurile companiei au crescut cu 1,18 miliarde dolari in acest an, din cauza scumpirii petrolului, a costurilor cu forta de munca si a modernizarii echipamentului.

"Cererea mare la nivel mondial duce la cresterea costurilor in sectorul industrial. Acest lucru se datoreaza scumpirii materiilor prime precum: motorina diesel, cocsul, materialele explozive si unui numar insuficient de muncitori calificati", au declarat reprezentantii companiei.

Rio Tinto, care activeaza in aceleasi domenii, considera ca oferta de preluare facuta de BHP, in valoare de 123 miliarde dolari, este prea mica. Uniunea Europeana va anunta pe 9 decembrie decizia privind respectarea principiilor concurentei in cazul preluarii companiei Rio Tinto, care ar fi a doua preluare ca marime la nivel mondial.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Actiunile europene au deschis in crestere
Setari Cookie-uri