Pretul produselor cu ridicata in Statele Unite a inregistrat in iulie cel mai rapid ritm anual de crestere din 1981, in timp ce constructorii de case au redus productia in contextul in care locuintele construite anterior nu s-au vandut, arata, marti, rapoartele guvernului american, coform Reuters.

Indicele preturilor producatorilor, calculat de catre departamentul american al muncii si care masoara preturile impuse de fabricanti, a crescut cu 1,2%, dupa ce inregistrase anterior o crestere de 1,8% in iunie.

Economistii chestionati de Reuters estimasera ca preturile producatorilor vor creste cu doar 0,6% in iulie si au prognozat ca cele de baza vor creste cu 0,2%. O scadere brusca a pretului petrolului fata de nivelul atins la mijlocul lunii iulie a dus la concluzia ca presiunile exercitate de inflatie au scazut.

Cresterea brusca a preturilor de baza a afectat pietele financiare, cauzand o depreciere a actiunilor.

"Nu este nimic pozitiv aici. Inflatia este mai generalizata decat au sugerat cifrele din in trecut si va continua sa-si faca simtita prezenta in indicele preturilor de consum, in urmatoarele luni. Va trebui sa aflam daca investitorii pot trece peste acest lucru, stiind ca titeiul s-a ieftinit", a declarat Marc Pado, strateg al pietei financiare din Statele Unite, din cadrul companiei Cantor Fitzgerald & Co.

Ritmul anual al constructiilor de locuinte s-a situat la 965,000, peste asteptarile analistilor de pe Wall Street, de 960.000, dar a inregistrat cel mai mic nivel din martie 1991, cand au fost raporatate 921.000 de locuinte.

Autorizatiile de constructii a scazut la o rata anuala de 937.000 de case, sub asteptarile analistilor chestionati de Reuters, de 970.000 de case. Acesta este cel mai scazut nivel inregistrat din martie, cand rata anuala a fost de 932.000 de case, a anuntat departamentul american de comert.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Moscova acuză SUA de propagandă anti-rusă în Europa de Est
Setari Cookie-uri