Petrolul Brent tranzactionat pe piata londoneza a crescut cu 1,47 dolari, la 115,83 dolari/baril.

Conflictul se alatura factorilor politici ce au ridicat pretul petrolui in ultimele luni, cum ar disputa legata de programul nuclear al Iranului. Deprecierea dolarului a strarnit de asemenea interesul investitorilor pentru marfuri, ca mijloc de protectie impotriva inflatiei.

"Exista o multitudine de factori geopolitici ce actioneaza pe fundal ", a declarat Tony Machacek, broker al companiei Bache Commodities Ltd.

La inceputul sedintei bursiere anterioare, pretul petrolului tranzactionat pe piata din Statele Unite atinsese nivelul de 117,44 dolari/baril.

Citeste si:

Statele Unite si Polonia au semnat un acord, miercuri, pentru amplasarea anumitor parti ale scutului de aparare american in Polonia, actiune privita de Rusia, al doilea producator de petrol, ca marime din lume, ca o amenintare la adresa securitatii sale.

Tensiunile internationale au depasit ca importanta un raport al guvernului american ce releva o crestere a stocurilor de titei cu 9,4 milioane de barili, cea mai mare crestere saptamanala din martie 2001.

Titeiul s-a ieftinit de la un nivel record de 147,27 barili/zi atins la mijlocul lunii iulie, pe fondul scaderii cererii.