Pretul petrolului a inregistrat, vieneri, cea mai brusca scadere din 27 decembrie 2004, de 6,59 dolari/baril sau 5,4%, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

Titeiul tranzactionat pe piata londoneza s-a ieftinit cu 2 centi/baril, la 113,90 dolari/baril.

Analistii sunt de parere ca retragerea majoritatii trupelor rusesti din Georgia, vineri, a influentat de asemenea pretul petrolului, dar tensiunile geopolitice dintre Statele Unite si Rusia, al doilea producator de petrol din lume, vor continua sa sprijine pretul petrolului pana cand oficialli de la Moscova vor retrage trupele in totalitate.

Citeste si:

"Cred ca traderii din Asia asistat la cel mai jos nivel al pietei dupa scaderea de vineri a pretului petrolului cu peste 6 dolari/baril, iar unii dintre ei intrevad oportunitati de cumparare la acest nivel", a declarat Gerard Rigby, analist al companiei Fuel First Consulting din Sydney, Australia.

Domolirea furtunii tropicale Fay, ce a traversat duminica coasta Golfului Statelor Unite, a diminuat ingrijorarile legate de o eventuala intrerupere a productiei de petrol si gaze naturale in zonele din Golful Mexic din cauza furtunii.