Monda unica este supraevaluata fata de dolar, a declarat Robert Mundell, laureat al premiului Nobel pentru economie, arata Reuters, citat de NewsIn.

"In momentul de fata, euro este supraestimat", este de parere Mundell, care a castigat premiul Nobel pentru economie in 1999 si este deseori creditat drept parintele intelectual al monedei europene datorita cercetarii sale asupra zonelor cu cele mai performante valute.

Acesta a adaugat ca dupa ce a fost lansat la o rata de 1,18 dolari, euro a scazut la 0,82 dolari, inainte de a se aprecia cu 1,60 dolari.

"Este absurd ca rata de schimb a euro in fata monedei americane sa se dubleze in doar cativa ani", a declarat Mundell pentru cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Mundell a spus ca ar vrea ca Grupul celor sapte (G7) cele mai performante economii sa admita ca arhitectura sistemului valutar mondial trebuie sa fie schimbata si ca ar trebui luate masuri pentru introducerea unei monede globale.

"Avem nevoie de un sistem monetar global mai bun", a spus Mundell. Acesta nu estimeaza o perioda intinsa de accelerare a inflatiei.

"Rata inflatiei ar putea creste cu 4-5% pentru o perioada de timp din cauza cresterii pretului petrolului. Dar titeiul deja s-a ieftinit si ma astept ca pretul acestuia sa scada din nou sub nivelul de 100 dolari/baril", a spus Mundell.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Guvernul isi asuma adoptarea euro in cinci ani