Desi au abordat probleme spinoase ale economiei europene, precum preturile la petrol, Pactul de Stabilitate, ajutoarele acordate tarilor sarace, discutiile purtate la Bruxelles de catre ministrii de Finante ai zonei euro la inceputul acestei saptamani par sa nu fi atras nici o hotarare ferma. Masurile luate de Italia pentru reducerea deficitului bugetar vor fi urmarite pana in toamna, cand se va lua o decizie, aceeasi procedura fiind aplicata si Portugaliei, iar Frantei si Germaniei li se va ingadui sa faca uz de noile prevederi ale Pactului de Stabilitate revizuit, desi deficitul bugetar depaseste de mai bine de 3 ani pragul de 3 la suta. Astfel, ansamblul ministrilor de Finante din UE 25 urma sa se intruneasca, ieri, in Consiliul European pentru a discuta in amanunt problema Italiei si a Portugaliei. Jean Claude Juncker, care prezideaza Eurogrupul, a declarat ca ministrii de Finante ar trebui sa sustina recomandarile Comisiei Europene, dupa a carei analiza separata a reiesit ca ''dificultatile bugetare ale Italiei nu par a fi unele temporare''. Bruxelles-ul ameninta astfel cu aplicarea unor masuri de sanctionare fata de Roma in cazul in care aceasta nu isi va reduce deficitul bugetar sub limita de 3 la suta in urmatorii doi ani. Procedura privind deficitul excesiv al Italiei a fost aprobata ieri si urmeaza sa monitorizeze actiunile guvernului Berlusconi in perioada 2005-2006. In replica, Guvernul de la Roma a declarat ca este bine pregatit pentru a-si sustine planurile de reducere a deficitului in urmatorii ani.

Juncker si Almunia lanseaza un avertisment Parisului si Berlinului

Discutiile nu s-au rezumat insa la cazul Italiei si al Portugaliei, ci au vizat si cele doua mari puteri europene pasuite pana acum: Franta si Germania. ''Am atras atentia ministrului francez Thierry Breton asupra situatiei bugetare a Frantei'', a declarat Juncker la sfarsitul intrevederilor. Chiar daca va fi ''foarte dificil, mai este inca posibil'' ca deficitul francez sa ramana sub limita de 3 la suta in 2005'', a declarat Amunia, bazandu-se pe asigurarile lui Thierry Breton. Cu toate acestea, a completat Almunia, ''Franta va trebui sa ia masuri nu numai in 2006, ci si in 2005''. Situatia Frantei ramane insa mai roz decat cea a Germaniei, care risca o reluare a procedurii de deficit excesiv, ce ar putea atrage chiar sanctiuni. Ministrii europeni au suspendat aceasta procedura in luna ianuarie, cand s-a estimat ca Germania mai are inca posibilitatea de a-si reduce deficitul sub 3 la suta pe anul in curs, dupa ce mai bine de 3 ani la rand a depasit limita. Insa ministrul german de Finante, Hans Eichel, a admis in mod public la sfarsitul lui iunie ca deficitul Germaniei ar putea fi de aproximativ 3,7 la suta pentru acest an si de 3,4 la suta pe anul viitor. Almunia a subliniat ca in conditiile date Germania are doua posibilitati: fie sa treaca la etapa urmatoare a procedurii, care poate duce la sanctiuni, fie sa nu reia procedura, dupa cum o permite pactul revizuit, considerand ca au fost deja luate masurile bugetare adecvate si ca deficitul s-ar datora unei cresteri mai slabe decat cele prevazute. Prima posibilitate este insa cea mai putin probabila, a declarat comisarul.

Petrolul ramane o problema grava

''Daca preturile la petrol se vor mentine la nivelul actual de peste 60 de dolari barilul, atunci nu va fi prea bine pentru crestere'' a avertizat comisarul, care a cerut cu aceasta ocazie ministrilor europeni sa depuna eforturi pentru favorizarea cresterii productiei si a diminuarii consumului de energie. Daca nu vor scadea in viitorul apropiat, preturile la petrol vor determina o scadere cu 0,2 puncte, pana la 1,4 la suta a cresterii din zona euro. In cadrul intalnirii a mai fost discutat si studiul Comisiei europene privind diferentele de crestere din zona euro. Acest studiu a fost cerut in luna mai de catre ministrii de Finante pentru a putea analiza impactul diferentelor de crestere asupra stabilitatii monedei unice. Rezumatul statisticilor indica insa ca diferentele de crestere nu sunt enorme, dar sunt suficiente, in opinia oficialitatilor, pentru a se urgenta adoptarea unor politici macroeconomice apropiate, pentru a se accelera reformele de pe piata muncii, a bunurilor si capitalurilor, astfel incat sa faca posibila extinderea europena. ''Nu diferentele de crestere ne ingrijoreaza, a explicat Almunia, ci lipsa reformelor. Daca nu adoptam reforme structurale, aceste diferente se vor perpetua, si va fi un lucru foarte rau pentru Uniune.

Parasirea zonei euro este inca posibila

HSBC, a doua mare banca din lume, crede ca pentru unele state membre ale UE, in primul rand Italia, ar fi mai "benefic" sa iasa din sistemul monetar european unic.

Intr-un studiu intitulat "Amalgamul european" dat publicitatii ieri, concomitent cu reuniunea ministrilor de Finante ai Uniunii Europene, HSBC afirma ca Germania, Olanda si Italia au fost afectate negativ de politica monetara unica europeana, determinandu-le sa ia in consideratie posibilitatea iesirii din zona euro. In timp ce Germania ar putea lua in calcul eventuala alegere a acestei optiuni cu scopul de a putea reduce rata reala a dobanzilor si a recastiga controlul asupra politicii sale fiscale, HSBC crede ca Italia va fi in mod cert prima candidata la parasirea monedei unice europene. Principalul avantaj al Romei ar fi transformarea datoriei nationale, evaluata in prezent la 107 la suta fata de PIB, din euro in "noile lire", moneda mai slaba comparativ cu euro. Ideea iesirii din sistemul monetar unic apartine, dupa cum se stie, partidului Liga Nordului, component al actualei coalitii la putere. Aceasta formatiune politica intentioneaza sa faca din renuntarea la euro unul din subiectele de baza ale campaniei sale electorale la alegerile parlamentare de anul viitor.

OCDE: Este rezonabil ca BCE sa mentina rata dobanzii de referinta

Reducerea ratei dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana (BCE) nu va influenta semnificativ problemele cu care se confrunta economia zonei euro, arata un raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), relateaza Mediafax.

Potrivit datelor inaintate de catre OCDE, BCE ar putea mentine nivelul de 2%, intrucat modificarea ratei dobanzii de referinta nu va rezolva problemele economice. "Este rezonabil ca BCE sa mentina rata stabila atat timp cat inflatia este mentinuta sub control", au precizat oficialii OCDE. Potrivit OCDE, efectele politicii monetare asupra economiei sunt limitate, in cazul in care nu se adopta si masuri structurale adecvate. "Politica monetara nu poate face mare lucru pentru a impulsiona economia in zona euro. Reducerea ratelor dobanzii nu este o solutie universal valabila, iar interventiile asupra cursului de schimb sunt nepopulare", se arata in raportul OCDE.

Datele OCDE au atras atentia statelor din zona euro ca daca nu vor adopta cat mai curand o serie de reforme esentiale, ca cele de flexibilizare a pietei muncii si integrarea celei de servicii, ecartul veniturilor fata de Statele Unite risca sa se accentueze. In urma cu mai putin de doua luni insa, intr-un raport separat, OCDE a aratat ca BCE ar trebui sa reduca "semnificativ" rata dobanzii, pentru a impulsiona economia. Totodata, OCDE a avertizat si asupra efectelor pretului ridicat al petrolului, majorarea semnificativa a ratelor dobanzilor din SUA, fluctuatiile de pe piata imobiliara, precum si somajul.
Aprecierea monedei europene fata de dolar ar putea la randul sau sa afecteze cresterea economica, mai mentioneaza raportul organizatiei economice. In schimb, oficialii OCDE au avertizat ca membrii UE trebuie sa respecte cu orice pret prevederile Pactului de Stabilitate. "Implementarea riguroasa a reglementarilor va asigura sustenabilitatea fiscala", au subliniat membrii OCDE.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri