Purtatorul de cuvant al guvernului grec, Theodore Roussopoulos, a spus ca proiectul privind participarea Greciei in cadrul proiectului fusese trimis Parlamentului spre ratificare pe 16 iulie, informeaza NewsIn.

Dezbaterile, care sunt asteptate sa se incheie cu adoptarea textului de catre majoritatea conservatoare, vor incepe joi, a subliniat Roussopoulos.

Deasemenea, Parlamentul bulgar a ratificat pe 25 iulie participarea tarii in cadrul proiectului de 10 miliarde de euro, condus de gigantul energetic Gazprom si compania italiana ENI.

Citeste si:

South Stream, conceput de Gazprom in replica la Nabucco, va trece pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, unde se va desparti intr-un tronson nord-vest spre Serbia, Ungaria si Austria si intr-unul spre sud, spre Grecia si Italia.

Atat Ungaria, cat si Bulgaria, ambele tari ce participa la Nabucco, au semnat acorduri guvernamentale cu Kremlinul in vederea participarii la South Stream. Şi Serbia a semnat un acord similar, in schimbul vanzarii directe a companiei nationale de petrol NIS - o conditie acceptata de Belgrad in ciuda cerintelor UE de a organiza o licitatie internationala.

South Stream este unul dintre proiectele importante ale Gazprom in strainatate, fiind varianta sudica a Nord Stream, care va fi construit pe sub Marea Baltica, pentru a lega direct Rusia si Germania. Cele doua conducte trebuie sa permita Rusiei sa evite tari de tranzit precum Ucraina si Belarus, cu care a avut frecvent conflicte in ultimii ani.