Mari companii germane, precum Daimler si BASF, s-ar putea confrunta cu preluari surpriza, dupa ce autoritatea germana de supraveghere a sectorului financiar a fost de acord ca Schaeffler sa achizitioneze peste o treime din actiunile Continental oferind propriile actiuni in schimb.
Operatiunea financiara poarta numele de “stock swap” si se refera la folosirea propriilor actiuni de catre compania care achizitioneaza o alta companie, pentru efectuarea platii. Aceasta operatiune controversata a permis grupului Schaeffler sa obtina 49,99% din actiunile Continental, fara sa anunte managementul companiei sau alti investitori. Schaeffler a devenit astfel actionar majoritar in cadrul producatorului de cauciucuri si piese auto, anunta NewsIn.

Daimler, o raritate in sectorul auto, prin lipsa unui actionar majoritar si prin proportia mare a titlurilor care nu sunt detinute de actionari semnificativi, este vazuta adesea ca o posibila tinta pentru un scenariu asemanator, insa si alte companii mari, cu o cotatie slaba a actiunilor, sunt de asemenea vulnerabile.
Compania chimica BASF ar putea fi de asemenea o tinta, potrivit analistului Heino Ruland, din cadrul Frankfurt Finanz.

"Divizia de produse petroliere ar fi usor de scindat, mai ales pentru ca nu au un actionar majoritar al grupului. Este cu siguranta una dintre candidate pentru o asemenea preluare si eu as monitoriza situatia cu atentie", a adaugat Ruland.

Acesta a mai sfatuit ca atentia sa se concentreze asupra companiilor cu valori de piata atractive, precum Deutsche Boerse, K+S, Kloeckner & Co, Kuka, MTU Aero Engines, Wincor Nixdorf, Demag Cranes sau Gildemeister.

Astfel, chiar daca Schaeffler avea la inceput mai putin de 3% din drepturile de vot in cadrul Continental, schimburile efectuate la momentul potrivit i-au dat posibilitatea de a ajunge la un acord prin care controleaza o companie de trei ori mai mare.

Continental a sustinut ca amploarea tranzactiilor cu actiuni obliga Schaeffler sa faca schimburile publice, insa autoritatea de reglementare BaFin nu a fost de aceeasi parere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri