Banca Centrala Europeana (BCE) va reduce dobanda cheie in primul trimestru al anului 2009, mai devreme decat preconizau specialistii, in ciuda semnelor de stabilizare economica, conform unui sondaj Reuters.
Un total de 83 de economisti chestionati de Reuters in perioada 22-27 august estimeaza ca BCE nu va modifica dobanda cheie, stabilita la 4,25%, in cadrul reuniunii ce va avea loc pe 4 septembrie. In luna iulie, BCE a marit dobanda cheie pentru prima data in decurs de un an, la 4,25%, pentru a tempera inflatia.
Inflatia din iulie s-a accentuat la 4%, depasind tinta inflationista a BCE stabilita la 2%, de aceea sunt asteptate masuri din partea Bancii Centrale Europene pentru a combate scaderea economica a zonei euro din al doilea trimestru al acestui an, informeaza NewsIn.

Accelerarea inflatiei a fost cauzata de scumpirea energiei si de cresterea preturilor alimentelor, desi pretul petrolului a scazut cu aproximativ 20% comparativ cu nivelul record al lunii iulie. Un membru al consiliului director al BCE, Axel Weber, a declarat ca discutiile privitoare la reducerea dobanzii cheie din zona euro sunt premature.

"Politica monetara, momentan, este aspra in anumite puncte si cred ca discutia referitoare la reducerea ratei dobanzii in Europa este prematura", a adaugat acesta. "Daca perspectiva economica se imbunatateste din nou la sfarsitul anului si in anul urmator, cum este asteptat, va trebui sa vedem daca va trebui sa actionam", a subliniat Weber.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri