Rusia si-ar putea limita furnizarea de petrol catre Occident in urmatoarele zile, in replica la amenintarea cu sanctiuni europene si la actiunile navale ale NATO din Marea Neagra, relateaza The Daily Telegraph, citand surse de la Moscov.
O actiune de acest gen ar constitui o escaladare dramatica in criza georgiana si ar produce haos pe pietele petroliere, comenteaza cotidianul britanic.

La Moscova, au inceput sa circule informatii ca societatile petroliere ruse au primit ordine de la Kremlin sa se pregateasca pentru o limitare a livrarilor catre Germania si Polonia prin conducta Drujba. Potrivit acestor informatii, directorii companiei Lukoil au fost pusi in alerta pentru sfarsitul acestei saptamani.

"Li s-a spus sa fie gata sa limiteze livrarile chiar de luni", a declarat o sursa de rang inalt, potrivit Daily Telegraph. Orice actiune in acest sens ar urma sa coincida cu summitul UE ce va avea loc la Bruxelles luni, informeaza NewsIn.

Orice dovada ca Moscova intentioneaza sa foloseasca aceasta arma a petrolului pentru a intimida Occidentul ar putea provoca haos pe pietele energetice. Pretul titeiului a ajuns, ieri, la 119 dolari , din cauza avertismentelor de uragan pentru Golful Mexic, inainte de a scadea usor.

Rusia este deosebit de iritata ca NATO se amesteca "in curtea sa" si ca UE ameninta cu sanctiuni. Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a mers pana la a acuza diplomatii UE ca au o "imaginatie bolnava".

"Inarmata" cu rezerve de valuta de 580 miliarde de dolari, Rusia pare dispusa sa-si riste reputatia de actor de incredere pe scena internationala, pentru a-si indeplini ambitiile geostratetgice. "Nu ne temem de nimic, nici de perspectiva unui Razboi Rece", a spus presedintele Dmitri Medvedev.

Guvernul polonez a anuntat joi ca inca nu sunt probleme cu livrarile ruse, iar directoratul pentru energie al Comisiei Europene a declarat ca nu a primit niciun avertisment.

Rusia a mai limitat furnizarea de gaze si de petrol in ultimii ani, ca mijloc de presiuni diplomatice, cu toate ca Moscova explica de obicei reducerile prin probleme tehnice sau lucrari de mentenanta la conducte. Luna trecuta, livrarile catre Cehia prin conducta Drujba au fost oprite, dupa ce Praga a semnat un acord cu Statele Unite pentru instalarea elementelor scutului antiracheta. Oficialii cehi au spus ca livrarile au scazut cu 40% pentru iulie, dar gestionarul conductei, Transneft, a motivat oprirea prin "aspecte tehnice si comerciale".

De asemenea, livrarile catre Estonia au fost oprite in mai 2007 in urma unei dispute cu Rusia pe tema mutarii unui monument al armatei rosii din centrul capitalei Tallinn. Motivul dat de rusi a fost "operatiuni de reparare". Letonia a suferit in acelasi sector in 2005 si 2006, intr-o lupta pentru controlarea terminalelor Ventspils.

"Exista modalitati de camuflare" a acestor actiuni, a spus un expert. "Ei nu spun niciodata 'va vom intrerupe livrarile de petrol, pentru ca nu ne place politica voastra externa '", a subliniat el.

Un oficial de rang inalt al LUKoil a declarat ca Moscova nu este la curent cu vreun plan de limitare a livrarilor. Compania furnizeaza o cincime din productia sa catre Germania si Polonia.

Cu toate ca Rusia ar pierde multi bani daca ar limita livrarile, este posibil ca Moscova sa spere sa recupereze o parte a banilor prin impunerea unor preturi mai mari.

Nu este clar daca Arabia Saudita, Kuwait sau alti producatori din OPEC au o productie suficienta pentru a acoperi o scadere a livrarilor ruse pentru piata europeana. "Rusia se comporta haotic", a declarat James Woolsey, fost director CIA. "Exista riscul sa faca ceva de genul limitarii livrarilor de petrol, pentru a afecta democratiile lumii", a subliniat el.

Woollsey a mai spus ca orientarea rapida catre masinile electrice si alte surse energetice in SUA si Europa ar face din capacitatea Rusiei de a folosi arma petrolului un bun depasit. "Peste zece ani va fi foarte greu pentru Rusia" sa faca ce vrea, a declarat el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri