Schimburile comerciale realizate anul trecut intre Romania si Franta au totalizat 3,5 miliarde de euro, in timp ce investitiile franceze au ajuns la 3 miliarde de euro in ultimii 15 ani. Franta, stat care-si aniverseaza azi ziua nationala, este al treilea mare investitor si partener comercial al Romaniei. Schimburile comerciale dintre cele doua tari au totalizat 3,5 miliarde de euro in 2004, cu 29% mai mult decat in 2003, potrivit datelor Ambasadei Frantei. Exporturile franceze in Romania au fost de aproape 1,9 miliarde de euro, ceea ce face ca Romania sa fie al 36-lea client al Frantei. Importurile de produse romanesti au atins, in 2004, 1,6 miliarde de euro, in crestere cu 40%, dupa o perioada de stagnare in 2003. Pentru 2005 este prognozata o crestere a schimburilor comerciale romano-franceze, care vor ajunge la valoarea de circa 4,5 miliarde de euro, potrivit datelor Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania.

INVESTITII.

Valoarea cumulata a investitiilor realizate de companiile franceze in Romania a atins, in 2004, circa 3 miliarde de euro. Companiile franceze sunt prezente in sectoare diverse ale economiei, precum telecomunicatii, productie de masini si utilaje, transporturi etc. Pe primul loc in clasamentul societatilor comerciale cu participare franceza, dupa valoarea capitalului social inregistrat in valuta se afla Automobile Dacia, al carui actionar este compania franceza Renault.
Printre primii zece investitori francezi se mai numara Hiproma (Carrefour), Orange, Lafarge, Alcatel, Danone. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului, Franta se afla pe locul al treilea in clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor in societati comerciale cu participare straina la capitalul social, cu o valoare a investitiei de 1,22 miliarde de euro. Piata romaneasca a atras si alte firme franceze: grupul hotelier Accor, Alstom, Air France, Bouygues, Bricostore, Cora, Eurocopter, Herve, Michelin, Serve, Soconac, Societe Generale, Veolia Water si Vinci.

GEAMURI

Cea mai noua investitie franceza este fabrica de geam float de la Calarasi, care apartine grupului Saint-Gobain. Investitia in linia de productie de la Calarasi se ridica la 110 milioane de euro, potrivit lui Olivier Lluansi, directorul general al Saint-Gobain Glass. Fabrica va fi data in folosinta in septembrie 2006, urmand ca aici sa fie angajate circa 200 de persoane. Lluansi crede ca investitia firmei franceze va transforma regiunea Calarasi intr-una industriala. Anul trecut, cifra de afaceri a grupului Saint-Gobain a fost de 32 miliarde de euro, iar profitul net de 1,2 milarde de euro.

GAZE

Gaz de France a devenit actionarul majoritar al Distrigaz Sud la sfarsitul lunii mai, dupa ce a platit 311 milioane de euro, din care 183 de milioane de euro pentru majorarea capitalului social al companiei romane. Astfel, pachetul de actiuni detinut de colosul francez a ajuns la 51%. Gaz de France a castigat competitia pentru Distrigaz Sud, in dauna colosului rus Gazprom, datorita unei oferte financiare mai bune decat a acestuia. Vanzarile Distrigaz Sud sunt mai mici de jumatate din profitul noului sau patron, de 1,1 miliarde de euro. (A. N. Ionescu)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri