Euro a coborat la un minimum al ultimelor sapte luni in fata dolarului, sub 1,45 dolari/euro, in timp ce lira sterlina a continuat sa se deprecieze pana la un nou nivel minim istoric, scrie Reuters, citat de NewsIn.

Insa factorul ce a dominat evolutia pietei de marti a fost ieftinirea petrolului la 105,46 dolari/baril, dupa ce luni uraganul Gustav a fost retrogradat la nivelul de furtuna tropicala.

Pretul petrolului a scazut cu aproape 30% de la nivelul record de aproape 150 dolari/baril atins in iulie. Acest fapt sugereaza ca inflatia mondiala se va tempera in urmatoarele luni, ceea ce le va permite bancilor centrale sa coboare dobanzile de referinta, pentru a incuraja cresterea economica.

Citeste si:

Dobanda de politica monetara din Statele Unite a fost deja coborata la 2% in ultimul an, in timp ce dobanda cheie a Japoniei este de numai 0,75%. Este improbabil ca aceste rate sa mai fie reduse.

Euro s-a depreciat cu 0,8%, la 1,4485 dolari, trecand sub nivelul de 1,45 dolari pentru prima oara din februarie, si in coborare cu 15 centi de la recordul istoric atins la mijlocul lunii iulie. Indicele dolarului a crescut cu 1,3%, la 78,198 puncte, un nivel maxim al ultimelor 19 luni.

Dolarul a avansat cu 0,5% fata de yen, la 108,58 yeni, peste cel mai mic nivel al ultimei luni, de 107,62 yeni, atins in sedinta anterioara.